Verden

Europa åpner litt opp igjen

Tirsdag åpnet butikker, frisører og treningssentre igjen i Irland. Også andre steder i Europa begynner de sakte å åpne samfunnet igjen.

Store deler av samfunnet i Irland har vært stengt i seks uker. Tirsdag fikk butikker, frisører og treningssentre åpne igjen. Også museer, biblioteker, kinoer og gudshus fikk åpne igjen. Det er første gang siden 22. oktober. Fredag skal utesteder og restauranter få følge etter. Irland var det første landet i Europa som stengte ned i høst.

Belgia skal også åpne butikker igjen tirsdag. Der må folk handle alene, eller med ett barn eller person en har ansvar for. I tillegg får ingen være i butikken i mer enn en halvtime. Frankrike åpnet også butikkene sine sist lørdag.

Danmark har fjernet de siste strenge reglene i sju kommuner i Nordjylland. De stengte for å hindre at en ny type korona-virus skulle spre seg fra mink.

Regjerinen i Irland ber folk brukemunnbind når de handler til jul. De advarer om at smitten kan spre seg igjen fram mot jul.

Det er fortsatt ikke lov til å dra hjem til andre på besøk. Og myndighetene ber folk holde seg i fylket de bor i. Men fra 18. desember til 6. januar kommer de til å fjerne også disse reglene.

– Dette vil ikke, og kan ikke, bli den typen julefeiring vi er vant til. Men det vil bli en veldig spesiell tid der vi kan få litt fred. Fra alle utfordringene dette året har brakt med seg, sa statsminister Micheál Martin. Det var under en tale på TV fredag.

Det bor omtrent fem millioner mennesker i Irland. Omtrent 72.000 irer er bekreftet smittet med korona-viruset. Omtrent 2.000 har dødd av korona i Irland.

Siste utgave

På forsiden nå