Verden

Konflikten fortsetter i Etiopia

I tre uker har Etiopia angrepet et område i eget land. 
Kampene er over, ifølge myndighetene. Men konflikten fortsetter.

Flere tusen mennesker er døde. Mange er på flukt og bor i leirer. Flere enn 45.000 personer har flyktet til fattige Sudan. Det er kaos i området Tigray i Etiopia.

LES OGSÅ: Slik ble det krig i Etiopia

I fjor fikk Abiy Ahmed Nobels fredspris. Ahmed er statsminister i Etiopia. De siste tre ukene har vært alt annet enn fredelige. Landets hær har angrepet i Tigray. Hensikten var å ramme partiet TPLF, som styrer der. Det er kort for Tigray-folkets frigjørings-front.

Nå skal den militære operasjonen være slutt. Hæren skal ha tatt hovedstaden i regionen.

– Jeg er glad for å si at vi har avsluttet, sa statsministeren på Twitter. Han har nektet å forhandle med TPLF.

Hvordan er det i Tigray nå? Hva har skjedd med vanlige folk? Mye er uvisst. Folk i området går snart tomme for mat. I nabolandet Sudan trenger etiopiere nødhjelp.

Filippo Grandi jobber for verdens-organisasjonen FN. De tror ikke konflikten er over. Grandi ba Abiy gi FN tilgang til Tigray. Han er bekymret for alle flyktningene der. Onsdag ble det klart at de fikk lov.

TPLF styrte Etiopia i rundt 30 år. De fikk langt mindre makt i 2018. Da ble Abiy valgt til statsminister. De er motstandere av politikken hans. Han mener at etnisitet skal være mindre viktig i politikken i landet. TPLF har nektet å legge fra seg våpnene. Forholdet mellom Abiy og TPLF er vanskelig.

– Vår kamp vil fortsette. Helt til Tigray-folket har fått selvstyre, sa de fredag. De vil også ha landets styrker ut av regionen.

TPLF avviste også mandag at kampen var over. Nyhetsbyrået AP snakket med lederen.

– Vi er sikre på å vinne, sier Debretsion Gebremichael.

Lederne i Tigray vil styre selv. Noen vil ha uavhengighet. Mens Abiy heller vil samle Etiopia. Landet skal være én enhet, ønsker han. Mange protesterer – ikke bare i Tigray. De vil beskytte egen makt og etnisk identitet.

4. november sa Abiy at de kom til å angripe Tigray. Det var et svar på at TPLF hadde angrepet militærbaser. Partiets soldater har også angrepet nabolandet Eritrea. De anklager Eritrea for å hjelpe Etiopia.

Flere nordmenn er i Tigray. Utenriksdepartementet (UD) i Norge har problemer med å hjelpe dem. Telefonnettet er nede. Luftrommet er stengt. Det er utrygt på veiene, sier de til nyhetsbyrået NTB.

Kilder: Nyhetsbyrået NTB og bistandsaktuelt.no

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå