Det er to og et halvt år siden folk i Storbritannia stemte ja til å forlate Den europeiske union (EU). 31. januar skal de ut av EU, men det er ingen avtale om hvordan det skal skje. Siste frist for å bli enige om en avtale er søndag.
Ursula von der Leyen er leder for EU-kommisjonen. Hun hadde besøk av Boris Johnson i sitt hovedkvarter i Brussel. Johnson er statsminister i Storbritannia. De spiste middag sammen for å finne en løsning og en avtale. Tre timer senere dro Johnson. Det er fortsatt ingen avtale. Nå sier begge at de bør bli enige før søndag.
– Vi hadde en livlig og interessant diskusjon. Det handlet om de uløste sakene på listen. Vi fikk en klar forståelse av hva den andre mener. Og vi er fortsatt langt fra å bli enige, sa von der Leyen etter møtet. Johnson sendte ut en beskjed fra kontoret etter møtet. Der står det at søndag blir siste frist. Da må de vite om det er noe poeng i å fortsette samtalene.
Det kan bety at de avslutter alle møter om en avtale, sier Dominic Raab. Han er utenriksminister i Storbritannia. Men han åpner for at det kan bli et ekstra forsøk.
– Jeg tror det er lite sannsynlig. men jeg kan ikke garantere at vi gir opp. Det kommer selvfølgelig an på hva slags framskritt som er gjort fram til det, ser Raab til kanalen BBC.
De har dårlig tid hvis de snakke mer om en avtale. Søndag er 13. desember. Mandag 14. desember er starten på det siste møtet i EU-parlamentet. Den varer til 17. desember. En eventuell avtale må bli godkjent der. Men det er flere politikere der som sier at de er villige til å møtes i jula for å få godkjent en avtale i tide.
Mange i Storbritannia tror nå at Storbritannia vil forlate EU uten en avtale. En av de er Laura Kuenssberg. Hun er politisk redaktør i kanalen BBC. Hun tror at en av partene må legge bort mange av kravene. Eller så må de som forhandler gjøre et mirakel.
Storbritannia forlot EU den 31. januar i år. Men de har en midlertidig avtale fram til nyttår. Den kan bli forlenget med inntil to år. Det har Johnson sagt klart nei til.
Torsdag la EU fram forslag om hva de vil gjøre fra 1. januar hvis det ikke blir noen avtale. Det er for å hindre en full stopp i forholdet til Storbritannia. Boris Johnson ble spurt om dette på en pressekonferanse torsdag. Han nektet da å si om han syntes det var gode forslag som han ville godta, ifølge avisa The Guardian.
I den midlertidige avtalen har det meste fortsatt som da Storbritannia var med i EU. Men det kan endre seg fra 1. januar. Da blir det de samme reglene som for folk som kommer fra land utenfor EU og Schengen-samarbeidet. Der er Norge med. Det blir også andre regler for folk som skal reise til Storbritannia, også for folk fra Norge.
Avtaler om handel med og i EU blir rammet om Storbritannia forlater EU uten en avtale. Det vil også bety at de må lage handelsavtaler med mange land utenfor unionen.
Det har vært flere problemer i arbeidet med å melde Storbritannia ut av EU. Først slet de med å finne ut hva slags grense som skulle være mellom Irland og Nord-Irland. Irland er et eget land, og er med i EU. Nord-Irland er en del av Storbritannia, og blir utenfor EU fra nyttår.
Nå er det andre temaer som fører til problemer. Nå handler mye om regler for konkurranse, fiske og hvilke regler som skal gjelde for avtalen om å melde seg ut av EU.