Al-Hathloul ble kjent for mange i hele verden i 2014. Da ble hun pågrepet av politiet i Saudi-Arabia. Hun hadde protestert mot at kvinner ble nektet å kjøre bil i landet.
Forbudet ble fjernet i 2018. Det skjedde like før hun ble pågrepet med ti andre aktivister. Alle jobbet for at kvinner i landet skulle få flere rettigheter. Hun ble dømt mandag.
Hun ble dømt for å brutt flere av lovene om terror i landet. Det gjør at straffen ble fengsel i fem år og åtte måneder. I dommen står det at hun har hatt kontakt med «fiendtlige» stater. Hun er også dømt for å ha lekket hemmelig informasjon. Al-Hathlouls familie nekter for at hun har gjort noe av det hun er anklaget for.
Les også: Hvem får fredsprisen?
Men halvparten av dommen ble gjort betinget. Det gjør at familien tror hun får slippe ut fra fengselet etter bare noen få måneder. Hvis hun ikke blir dømt for noe mer senere, slipper hun å sone den betingede delen av dommen.
– To år og ti måneder er gjort betinget. Hun har også vært i fengsel siden mai 2018. Det gjør at hun kan slippe fri om rundt to måneder, skriver søsteren hennes på Twitter.
En annen kilde sier at hun vil bli sluppet fri i mars. Denne kilden har tett kontakt med familien og med tilknytning til aktivistgruppa ALQST i London.
– Dommen var en strategi. Den skulle redde ansiktet til regjeringen i Saudi-Arabia. Den har vært under stort press fra store deler av verden. Mange har jobbet for at hun skal slippe fri, sier kilden til nyhetsbyrået AFP. De oppgir ikke navn på kilden.
Amnesty Norge har protestert på at saken har blitt behandlet av en terrordomstol. Det har ført til at verken journalister og diplomater har fått følge rettssaken.
– Det var ingenting i tiltalen som handlet om terror. Søsteren til Loujain er bekymret for om at hun er blitt presset eller torturert til tilståelser. Det er vi også, sier Ina Tin. Hun er senior-rådgiver i Amnesty Norge.
Familien til Al-Hathloul sier hun er utsatt for flere overgrep i fengsel. Det sier også flere organisasjoner som jobber med menneske-rettigheter.
– Vaktene i fengselet vekker henne annenhver time. Det gjør de dag og natt. Det er et forferdelig forsøk på å knekke henne. Men ennå er hun langt fra beseiret, skriver Amnesty International.
Al-Hathloul skal også ha fått forbud mot å reise fra Saudi-Arabia. Forbudet skal vare de neste fem årene.
Amal al-Moallimi er ny ambassadøren fra Saudi-Arabia i Norge. Han skal ha besøkt al-Hathloul i fengselet, sier Amnesty. Men han har unnlatt å gjøre noe for å hjelpe henne.
Nyhetsbyrået NTB har bedt ambassaden om en kommentar det. Det var i forrige uke. Ambassaden har ikke svart på det.