Verden

Nekter å utlevere Julian Assange

Julian Assange er kjent som grunnleggeren av WikiLeaks. Nå har en britisk dommer bestemt at han ikke skal utleveres til USA. Hun begrunner det med faren for selvmord.

– Dette er en deprimert og fortvilt mann. Han frykter for sin framtid. Det er mitt innstrykk, sa dommer Vanessa Baraitser.

Hun mener Julian Assange skader seg og har tanker om selvmord. Dette la hun fram dokumentasjon på under en rettsak mandag.

Avgjørelsen ble møtt med jubel utenfor rettssalen i London. Der hadde Assanges støttespillere møtt fram. De hadde med plakater og slagordet "Sett Assange fri!".

Inne i rettssalen tørket Assange pannen. Forloveden Stella Moris brast i gråt. Hun ble omfavnet av Kristinn Hrafnsson. Hun er redaktør i WikiLeaks.

En utlevering vil være et for hardt mot 49-åringen. Det mente dommeren.

Hun sier også at Assange både er intelligent nok og bestemt til å ikke la seg stoppe av tiltak som skal hindre selvmord.

USA vil anke avgjørelsen. Dermed kan det fortsatt være lenge til saken blir avgjort.

Forsvarerne til Assange vil at han skal slippes fri fra fengelset i London. Han har sittet innsperret der i over halvannet år.

Mange hadde trodd at dommeren kom til å utvere han. Det trodde også støttespillerne til Assange.

USA mener Assange må utleveres til dem, slik at han kan stilles for retten. For ti år siden gjorde han tusenvis av hemmelige amerikanske dokumenter kjent. I USA vil han derfor tiltales for spionasje og datainnbrudd.

Tiltalen består av 18 punkter. Den kan i verste fall gi Assange en dom på opptil 175 år. Men amerikansk påtalemyndighet har sagt at  han ikke risikerer mer enn mellom fire og seks års fengsel.

Dokumentene som ble lekket ble brukt til oppslag i store medier verden over i 2010 og 2011.

Organisasjoner innen presse- og ytringsfrihet regner Assanges arbeid som grave-journalistikk. Han har også sterk støtte i FN. De mener at han de siste årene har levd under grusomme forhold mens han har sittet i varetekt i et høysikkerhets-fengsel utenfor London.

Men den britiske dommeren sier det Assange har gjort, dersom det blir bevist, ikke kan beskyttes av retten til ytringsfrihet.

USA mener Assange satte andres liv i fare ved å publisere hemmelig informasjon. Den handlet blant annet om USAs kriger i Irak og Afganistan.

USA har argumentert for at Assange satte andres liv i fare ved å publisere lekket hemmelighetstemplet informasjon om blant annet USAs kriger i Irak og Afghanistan. Det avviser forsvarerne til Assange.

Assange har gjemt seg og forsøkt å unngå utlevering til Sverige. Han har fryktet at han ville bli utlevert videre til USA.

I Sverige var han mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep. Men den saken er nå henlagt. Assange insisterer på at det var snakk om frivillig sex.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå