Verden

Han skrev under på 15 ordrer på dag én

Joe Biden tok over som president i USA onsdag. På dag én signerte han på 15 president-ordrer.

Joe Biden starter som president med å skrive under på 15 president-ordrer. De gjør om på politikken til Donald Trump. En president-ordre er en beskjed om en regel som alle føderale etater i USA må følge. En føderal etat er en del av myndighetene som har ansvar og jobber i hele landet. Det kan være unntak for myndighetene i en eller flere delstater.

Flere av ordrene handler om klima. Biden ga beskjed om at byggingen av oljerør fra Canada til USA skal stoppe. Det blir også stopp i leting etter olje og gass i et natur-reservat i Alaska.

Les også: Bidens plan for de første 100 dagene

Biden har bestemt at USA skal bli med i Paris-avtalen igjen. António Guterres er general-sekretær i verdens-organisasjonen FN. Han er svært glad for at USA blir med i avtalen igjen.

– Jeg er svært glad for at Biden har valg at USA skal bli med i Paris-avtalen igjen. Det gjør at USA blir del av en stadig større gruppe med regjeringer, land, stater, selskap og folk som tar ambisiøse grep for å hindre en klimakrise, sier Guterres.

Biden har også bestemt at USA skal være med i Verdens helse-organisasjon (WHO). Trump ville melde USA ut av WHO. Han mente de gjorde en dårlig jobb med korona.

Anthony Fauci er smittevern-ekspert i USA. Han sier Biden også har lovet at USA skal bli med i Covax også. Det er et internasjonal samarbeid for å sikre vaksiner mot korona til både rike og fattige land.

Les også: Dette er USAs nye sjef

Biden er opptatt av at USA må gjøre mer for å stoppe korona. Så langt har over 400.000 folk i USA dødd av viruset. Det blir påbudt å bruke munnbind i føderale bygg i hele USA. Det blir også påbud om det samme på offentlig transport som buss og tog som går mellom ulike delstater.

Biden ber også om at alle i USA bruker munnbind når de er på et offentlig sted. Det bør de gjøre i de neste 100 dagene, sier han. Samtidig er det bare en oppfordring. Årsaken er at det er ulovlig å lage et påbud på steder som ikke er føderale.

Les også: Nå er han USAs president

Det blir også stans i byggingen av en mur langs grensa til Mexico. Muren var et viktig, men dyrt valgløfte for Trump. Biden har også fjernet et forbud mot innvandring fra mer enn ti land. De fleste landene har en befolkning som tror på Islam.

Biden sier han vil lage et forslag til å endre reglene for innvandring til USA. Det skal bli behandlet av Kongressen. Det kan gjøre det mulig for 11 millioner ulovlige immigranter å bli statsborgere i USA. Biden vil også jobbe for å samle familier som har blitt splittet på grensa. Flere hundre tusen unge kom til USA som barn. Det skal også bli mulig for dem å bli statsborgere.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå