Verden
Bilde 1 av 2

Vokter grense på 1.600 kilometer

Svenskene frykter spredning av det muterte korona-viruset. Grensa er stengt mellom Norge og Sverige. Grensepoliti skal vokte 1.600 kilometer.

Svenskene vil ikke ha det endrede korona-viruset til landet. Derfor har svenske myndigheter stengt grensa til Norge. Stengingen gjaldt fra natt til mandag.

Men det kan bli vanskelig å hindre at folk krysser grensa. Årsaken er at grensa mellom Norge og Sverige er på 1.600 kilometer. Det er umulig å ha full kontroll, mener grense-politiet i Sverige.

– Det er vår lengste landegrense. Den har vært åpen i flere hundre år. Det er naturligvis ikke mulig med kontroll for å stoppe all trafikk over denne grensa, sier Patrik Engström. Han har snakket med Sveriges Radio Ekot, ifølge nyhetsbyrået NTB.


Politiet forsøker å få oversikt over alle veier mellom landene. Også spor for snøscooter og mindre veier.
Grensa er foreløpig stengt fram til 14. februar.


– Det er spesielt. Det er første gang siden andre verdenskrig at vi innfører kontroll ved grensa og overvåking mot Norge, sier Engström.

De håper på hjelp fra Kystvakten og Tolletaten for å klare jobben.

Sveriges stats-epidemiolog Anders Tegnell har ansvar for korona-tiltak i Sverige. Han sier stengingen kan virke i en kort periode. Samtidig kan det endrede viruset allerede være i Sverige. Uten å være oppdaget.

– Det er trolig at vi har flere tilfeller i Sverige enn hva vi har funnet, sier Tegnell til kanalen P1 i avisa Expressen.
– Det er vanskelig å vite hvor omfattende det er, sier han.

Landet sjekker blant dem som tester positivt for korona-smitte. Foreløpig har de ikke funnet noe.

Norge og Sverige samarbeider om å passe på grensa. Før stengingen krevde Norge korona-test av alle som skulle passere. Hensikten var å hindre import av mer korona-smitte til Norge. Siden mars i fjor har nordmenn blitt nektet å reise til Sverige uten karantene. Nå er det altså Sverige som stenger Norge ute.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå