Verden

Myanmars vanskelige vei mot demokrati

Militæret har faste plasser i Myanmars nasjonal-forsamling. Dette er ikke første gangen de hindrer demokratiet i landet.

Mandag tok militæret over makten i Myanmar. Landets leder Aung San Suu Kyi ble pågrepet. Begge deler har skjedd før.

Myanmar ble tidligere kalt Burma. Landet var styrt av Storbritannia fram til 1948. Da ble Myanmar et selvstendig land. Men det har ikke ført til at folk har fått bestemme fullt og helt i landet.

Folk i Myanmar er delt inn i over 100 etniske grupper. Siden starten kjempet ulike grupper i landet om makten. Det var flere borgerkriger. I 1962 tok militæret makten i landet. De styrte helt fram til 2011.

I 1988 demonstrerte folk for demokrati. Men regimet svarte med vold. Til slutt ble ledelsen tvunget til å slutte i et nytt militær-kupp.

To år senere holdt det nye regimet valg i Myanmar. Partiet Nasjonal-ligaen for demokrati (NLD) vant. Aung San Suu Kyi var leder for partiet. Men militær-juntaen fjernet valg-resultatet.

I over 20 år var Suu Kyi inn og ut av husarrest. Regimet mente hun var farlig for landets sikkerhet. I 1991 fikk hun Nobels fredspris.

I 2011 åpnet regimet for mer demokrati. Suu Kyis parti fikk NLD flertall i nasjonal-forsamlingen under valget i 2015.

I november 2020 fikk NLD igjen flertall. Da var det igjen valg til ny nasjonal-forsamling. Men militæret mener det skjedde juks under valget. Mandag tok de over makten enda en gang. De pågrep Myanmars valgte leder Aung San Suu Kyi og landets president.

Ifølge grunnloven har militæret hver fjerde plass i nasjonal-forsamlingen. De har rett til å stoppe endringer i grunnloven. Det gjør det vanskelig å få til mer demokrati i landet.

Fortsatt er det uro mellom ulike folkegrupper i Myanmar. Siden 2017 har styrker fra regjeringen tvunget over 800.000 muslimske rohingyaer til å flykte. De har blitt drevet over grensa til Bangladesh. Det har Myanmar fått sterk kritikk for fra andre land. Også Aung San Suu Kyi har fått kritikk for at hun ikke har stoppet det.

Kilder: snl.no og NTB.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå