Verden

Stenger havna i to byer etter flere trusler

To havner i Nord-Irland har stengt. Det skjer etter at det har kommet flere trusler mot de som jobber der. Årsaken handler om Brexit.

Det var viktig å lage en god løsning på grensa mellom Irland og Nord-Irland. Det var nødvendig for at Storbritannia kunne forlate Den europeiske union (EU). Nord-Irland er en del av Storbritannia, men ikke EU. Irland er et eget land, og med i EU.

For å unngå kontroll på grensa, må det være kontroll på grensa i havet. Det fører til kontroll på flere varer som blir sendt mellom Nord-Irland og andre deler av Storbritannia. Det gjelder også produkter som er laget av dyr. Det kan være kjøtt og mat som er laget med melk.

Det er mange som ikke liker at Storbritannia blir delt på denne måten. Lokale myndigheter i Nord-Irland sier det har blitt mer truende adferd de siste ukene. Det har dukket opp graffiti som handler om at folk er misfornøyd. Det har også noen som beskriver folk som jobber på havna som mulige mål. Det skriver kommunestyret i Mid and East Antrim i en uttalelse.

Noen skal også ha prøvd å samle informasjon om de ansatte, ifølge lokale medier. Det inkluderer blant annet om hvilke numre som er på bilskiltene. De skriver at det er en måte å skape frykt. Noen sammenligner det med konfliktene før fredsavtalen på 90-tallet.

– Det er ikke plass i samfunnet for trusler mot folk som går på jobben sin. Det sier regjeringa i Nord-Irland. De fordømmer det som skjer.

Folk som jobber på havnene Larne og Belfast er sendt hjem. Det er stopp i fysisk kontroll av varer laget av dyr. Det sier landbruks-departementet.

– Sikkerheten til de ansatte er det viktigste, sier Edwin Poots. Han er landbruksminister i landet.

Siste utgave

På forsiden nå