Verden
STOCKHOLM, SVERIGE 20210217. 
Sveriges socialminister Lena Hallengren (S) holder en pressetreff om forslag iu sammenheng med pandemiutviklingen.
Foto: Jessica Gow/TT / NTB

Mer smitte i Sverige – vil stenge ned

Svenske myndigheter er urolige for korona-viruset. Nå gjør regjeringen seg klare for å stenge blant annet kjøpesentre og treningssentre.

Det er fremdeles mye smitte i Sverige. Muterte virus gjør risikoen for at koronaen sprer seg større. Landet har stengt ned mindre enn andre land. Men den siste tiden har Sverige skjerpet korona-reglene.

Myndighetene snakker om at landet kan få en tredje smitte-topp. Tidligere denne måneden fikk folk beskjed om å jobbe hjemmefra fram til sommeren.

I dag var det en pressekonferanse i Stockholm. Lena Hallengren er sosial-minister i Sverige. Hun er bekymret for mer korona-smitte i landet.

– Vi ser med uro på utviklingen. Vi vet ikke hvordan dette vil bli videre. Det er en risiko for en tredje bølge, sa Hallengren.

Sammen med kultur- og idrettsminister Amanda Lind la hun frem forslag til nye lover onsdag morgen.

Med disse lovene kan både kjøresentre, restauranter, treningssentre og idrettsanlegg stenge. Tiltakene i lov-forslagene vil gjelde fra 11. mars.

Myndighetene ønsker også et nytt system for offentlige arrangementer. De mener reglene må være mer spisset. For eksempel bør regler om hvor mange som kan delta, være mer basert på risikoen for smitte.

– Det gjør det mulig for arrangører å lage sammenkomster ved å gjøre justeringer. De kan ta imot publikum om de organiserer sitteplassene. Eller hvis de flytter arrangementet utendørs. Det vil være bedre enn en fast maks-grense for alle, sier Lind.

Pandemien kom for et drøyt år siden. Da ble det satt en grense på 500 deltakere på arrangementer. Dette ble senere justert til 50. Og så etter hvert ned til 8.

Folkhälsomyndigheten skal nå vurdere nye maks-grenser.

Museer og gallerier vil kunne holde åpent med de samme reglene som butikker har hatt. Mange museer har vært stengt en periode i Sverige. Men regjeringen håper at flere kan åpne nå med de nye tiltakene.

Jeanette Gustafsdotter er generalsekretær på Sveriges museer. Hun er glad for de nye forslagene.

– Museene er noen av de tryggeste plassene når det kommer til smitte. Det er store lokaler og god tid til renhold, sier hun.

Folk bør ikke være steder der det kan bli trengesel. Derfor skal kommunene nå få lage forbud mot å være slike steder. De som bryter forbudet, kan få bot på nesten 2.000 kroner.

Disse lov-forslagene blir nå sendt på høring.

Så langt har 12.487 mennesker dødd med korona i Sverige.

Mer fra Verden

På forsiden nå