Verden

Bilde 1 av 3

Voldelige opptøyer i Spania

Unge folk demonstrerer i Spania. Det skjer etter at en rapper ble pågrepet av politiet. Folk er lei av alt som ikke fungerer i samfunnet.

Flammer i gatene, opptøyer, steinkasting og knuste minibanker. Den siste uken unge protestert i spanske byer – og spesielt i Barcelona.

Det begynte i starten av forrige uke. Da ble den unge rapperen Pablo Hasél pågrepet av politiet.

Den 32 år gamle mannen heter egentlig Pablo Rivadulla. Han er fra Catalonia.

Han ble nylig dømt til ni måneders fengsel. Det var for å omtale tidligere kong Juan Carlos som en «mafiaboss». Han skal også ha anklaget politiet for å ha torturert og drept demonstranter og migranter.

Rapperen nektet  å møte til soning for dette. Han forskanset seg på universitetet i hjembyen Lleida. Politiet stormet området og hentet ham ut med makt.

Dette skapte raskt sterke reaksjoner blant mange. Det var da demonstrasjonene begynte.

Men pågripelsen av rapperen var kun dråpen som fikk begeret til å renne over for spansk ungdom. Det mener demonstranten «Maria».

– Vi har fått nok av urettferdighet. Vi har fått nok usikkerhet i jobbmarkedet og undertrykkelse. Dette har fått oss til å eksplodere. Det sier den 20 år gamle studenten.

Det er ikke første gang hun demonstrerer i gatene. Hun demonstrerte også mot fengslingen av katalanske ledere. De har sittet i fengsel siden regionen Catalonia forsøkte å løsrive seg fra Spania i 2017.

Denne konflikten har vart lenge. Den har ført til mange demonstrasjoner i Spania. Hundretusenvis av katalanere er misfornøyde med de nasjonale myndighetene i Madrid.

Men denne gangen har demonstrasjonene også spredt seg til resten av landet. Spesielt unge spanjoler deltar.

– Vi ser at samfunnet kollapser på så mange områder. Vår generasjon vil måtte stå igjen med regningen. Det sier den 20 år gamle demonstranten Alba.

Arbeidsledigheten blant unge i Spania er på 40,2 prosent. Det er den høyeste ledigheten blant alle EU-landene. Prisene for å leie bolig blir stadig høyere.

Pandemien gjør unge i Spania frustrerte. De har fått mye av skylden for at korona-viruset har spredd seg i landet.

– Vi slåss fordi vi nekter å bli en tapt generasjon, sier hun.

Omtrent hver eneste kveld siden pågripelsen har demonstranter samlet seg i gatene. Flere steder har det ført til vold mellom de som protesterer og politiet.

Enkelte demonstranter har hoppet oppå politibiler, knust vinduer, og til og med jaget politiet.

Flere titalls demonstranter er blitt pågrepet. Mange er blitt skadd – blant dem også flere politifolk. I Barcelona i forrige uke mistet en demonstrant øyet. Hun ble truffet av en av politiets gummikuler, ifølge lokale myndigheter.

– Det er skummelt å komme hit og bli pågrepet, banket opp eller miste et øye. Men det er enda mer skummelt å bli hjemme og ikke slåss for våre rettigheter, sier Maria.

Spanias statsminister Pedro Sánchez har fordømt bruken av vold. Men regjeringen har nå lovet å endre reglene. Det skal ikke lenger være mulig å havne i fengsel som saker som handler om ytringsfrihet.

Mer fra Verden

På forsiden nå