Verden
Bildet er av gaffeltruck som laster opp en kasse med vaksinen Sputnik V. Det blir løftet inn i en lastebil.

Søker om å få godkjent Sputnik V i EU

Russland er ett av landene som har laget vaksine mot korona. Det er nå søkt om at den blir godkjent til bruk i EU og Norge.

EMA har ansvaret for å vurdere om vaksiner blir godkjent for bruk i Den europeiske union (EU). De sier i at det har blitt søkt om godkjenning for vaksinen Sputnik V. De sier også at de vil starte en vurdering av den. De vil se på tester fra laboratorium og på hvilken effekt den har hatt på folk som har fått vaksinen.

Det er mulig å levere 50 millioner doser til Europa fra juni. Men først må EMA godkjenne vaksinen, sier Russland. Det kan bety at Norge får 500.000 doser. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Alle vaksiner i Europa får en felles godkjenning. Det gjør at det også blir godkjent i Norge. Det er EU som bestemmer om den blir godkjent. Da må også Norge godkjenne den på samme måte. Det står i EØS-avtalen, forklarer Steinar Madsen. Han er fagdirektør i Legemiddel-verket.

Det er den tyske delen av R-Pharm som har søkt om få godkjenning. Det er ett av flere selskaper som lager vaksinen i Russland.

Nå skal R-Pharm sende resultater fra bruken til EMA. EMA skal vurdere informasjonen etterhvert som de får den. Det gjør de for å kunne gi et raskt svar på en formell søknad om godkjenning til slutt.R-Pharm avgjør selv når de mener de har sendt inn nok informasjon. Deretter søker de om å få godkjent vaksinen til bruk i EU. Det vil også gjelde for Norge.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå