Verden
Bilde 1 av 2

Vil ikke godta at militæret skal styre landet

Mange i Myanmar nekter å godta at militæret har tatt makta på ny. Folk fortsetter med protester i hele landet.

Folk i Myanmar fortsetter å protestere. De vil ikke godta at militæret tok makta i landet. Verdens-organisasjonen FN sier 38 personer ble drept onsdag. Andre mener det er langt flere.

Protestene startet opp igjen torsdag. Militæret har prøvd å hindre at folk utenfor landet får se hva som skjer. Internett har vært stengt. Sosiale medier som Facebook har vært forbudt. Likevel har det blitt delt bilder og video fra landet. Det viser også hva politi og opprørs-styrker gjør for å få slutt på protestene. Det blir brukt både skudd mot folk og brukt tåregass.

Noen lykkes også å strømme en begravelse på Facebook. Den var for en kvinne på 19 år som ble drept da hun protesterte. Hun hadde på seg en T-skjorte der det sto «Alt blir bra» da hun ble skutt i hodet av sikkerhets-styrker.

De siste dagene har det vært kaos i deler av Yangoon. Det er den største byen i landet. Det har vært ekstra ille i bydelen San Chaung. Den er kjent for sine hippe kafeer, barer og restauranter. Nå ser gatene ut som en krigssone. Det er barrikader laget av sandsekker, bildekk, murstein og piggtråd. Sperringene er bygd av unge demonstranter. De prøver å holde sikkerhets-styrkene ute.

Det er limt plakater på bakken. De er av Min Aung Hlaing. Han er general i militæret og har makta i landet. Det er demonstranter som har limt de fast på bakken. Det  er gjort for å forsinke politiet. Det skal gjøre det vanskeligere for dem å jage demonstranter. Det er fordi de må prøve å unngå at de tråkker på bildet av generalen.

– Gårsdagen var forferdelig. Det var grusomt å oppleve at militæret i Myanmar ikke har endret seg siden 1962, sier aktivisten Thinzar Shunlei Yi til nyhetsbyrået AFP.

Sist militæret tok makten i Myanmar var i 1962. Den gang beholdt de makta i 50 år før de innførte delvis demokrati.

Militæret tok makta igjen i starten av februar. Eksperter mener det kan være fordi de var svært misfornøyde med at et annet parti vant en stor seier i valget i november. Det var partiet til Aung San Suu Kyi. Hun var sjef for regjeringen, men er nå i fengsel.

Christine Schraner Burgener er i Myanmar på vegne av verdens-organisasjonen FN. Hun sa onsdag at hun advarte militæret kort tid etter kuppet. Hun varslet at andre land og FN kunne reagere med straff mot landet.

– Svaret var «Vi er vant til straffer. Vi har overlevd de straffene tidligere», sier Burgener. Hun advarte også om at landet kunne bli utestengt fra mye av verden. Da skal svaret ha vært at de kunne «lære seg å gå videre med noen få venner».

Nesten 1.500 personer er pågrepet siden militæret tok makta. 1.200 av dem er fortsatt i fengsel. Det sier en organisasjon for politiske fanger (AAPP). Suu Kyi var en av de første som ble pågrepet. Hun har tidligere vært i husarrest i mange år fordi hun jobbet for demokrati da militæret hadde makta sist.

De siste dagene har også seks journalister blitt pågrepet. Flere av dem jobber for medier utenfor Myanmar. De kan risikere fengsel i tre år.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå