Verden
Bilde 1 av 2

Sliter med å finne en god løsning for Nord-Irland

Storbritannia ville vente med å ha kontroll på blant annet mat som sendes til Nord-Irland. EU sier det er et brudd på brexit-avtalen.

– Dette er andre gang regjeringen i Storbritannia vil bryte internasjonal lov. Det sier Maros Sefcovic. Han er vise-president i Den europeiske union (EU). Han minner om at Storbritannia også tidligre prøvde å finne en løsning for å sende varer til Nord-Irland. Det var i januar. De måtte gi opp den løsningen.

Sefcovic sier EU er skuffet, og at de ikke ble varslet i forkant. Det skulle de vært ifølge avtalen om brexit. Avtalen har også egne regler for Nord-Irland. De ble laget for å unngå kontroll på grensa mellom Nord-Irland og resten av øya. Nord-Irland er fortsatt med i Storbritannia, som ikke er med i EU. Resten av Irland er et eget land, og de er med i EU.

– EU- vil reagere på det som har skjedd. Vi vil gjøre det med de mulighetene som er beskrevet i avtalen, sa han. Onsdag kveld møtte han David Frost. Han er brexit-minister i Storbritannia.

Les også: EU og Storbritannia er enige

Regjeringen i Storbritannia sendte ut en melding etter møtet. De skriver at det er rett å ikke ha kontroll i havnene i Nord-Irland. Planen er å vente til oktober. Etter brexit skal det være kontroll av mat og varer fra jordbruket. Det skal skje før de blir sendt til landet. Regjeringen sier de venter for å hjelpe næringslivet på øya. De trenger tid til å tilpasse seg.

Frost skal ha forklart at det bare er midlertidig. Han har også varslet EU denne uka, sier en talsmann fra myndighetene.

– Det blir gjort for å gi mer tid til de som jobber i næringslivet. Det gjelder for matbutikker og de som frakter gods. De trenger tid til å tilpasse seg. De trenger tid for å bli klare til å følge de nye reglene, sier han.

Ifølge Frost er det behov for en midlertidig løsning. Da er det mulig å finne en plan for hvilke krav som skal gjelde i tiden framover. Det må skje uten at folk får påvirket hverdagen, sa Frost i møtet med Sefcovic. De to skal ha kontakt om saken i tida framover.

Grensa mellom Irland og Nord-Irland var ett av de mest krevende temaene i brexit. Det har vært viktig å hindre at det blir kontroll på grensa. Årsaken er at den åpne grensa er en del av en avtale som hindret vold og terror.

I 1998 ble det laget en avtale. Den ble kalt Langfredags-avtalen Den gjorde slutt på tre tiår med væpnet konflikt. Den var mellom lojalister, og republikanere. Lojalister vil at Nord-Irland skal være med i Storbritannia. Republikanere ville at Nord-Irland skulle bli en del av et samlet Irland. Rundt 3.500 personer ble drept i konflikten i Nord-Irland.

Nå er det bråk som følge av kontroll av varer som kommer til Nord-Irland fra resten av Storbritannia. Varer er blitt forsinket. Tollere har blitt angrepet. To havner er stengt som følge av trusler.

Næringslivet i Nord-Irland har bedt om at de kan ha unntak fra reglene i en lenger periode. De frykter at det kan bli mye mer papirarbeid av de nye reglene.

Regjeringen i Irland er enig med EU. De sier utsettelsen til Storbritannia er «svært lite hjelpsom». Det skriver nyhetsbyrået PA.

Lojalister sier de er svært misfornøyd med situasjonen. De mener det er blitt en grense i havet. De føler de har blitt skilt fra resten av unionen. Noen sier nå at de ikke lenger støtter Langfredags-avtalen. De vil ikke love at de skal være fredelige, skriver avisa Belfast Telegraph.

Siste utgave

På forsiden nå