Verden
Bildet er fra et sykehus i Brasilia. En mann med pustemaskin sitter i senga. Det er andre pasienter rundt ham.

Folk dør i kø for å få hjelp på sykehus i Brasil

Smitten med korona øker i Brasil. Nå sier lokale myndigheter at folk ikke får det de trenger av hjelp.

Sykehus i hele Brasil er snart fulle om smitten øker mer, sier Wellington Dias til nyhetsbyrået AP. Han er guvernør i delstaten Piauí i Brasil.

– Vi har nådd grensa i hele landet. Det er bare noen få unntak. Det er en reell sjanse for å dø uten å få hjelp, sier han.

Mye av den økte smitten skjer som følge av en mutert variant av korona. Den ble oppdaget i Brasil, og blir kalt P1. Den skal smitte tre ganger raskere enn korona gjorde i starten. Det sa helseministeren i Brasil i forrige måned.

Flere sykehus har vært nødt til å avvise pasienter. I delstaten São Paulo har minst 30 personer mistet livet denne måneden. De sto i kø for å få hjelp på intensiv-avdelingen på sykehus. Det viser tall som er delt av nyhets-nettstedet G1.

419 smittede er i kø for å få intensiv hjelp i Santa Catarina. Det er en delstat sør i Brasil. Rio Grande do Sul ligger like ved. Der er det helt fullt på sykehusene allerede.

Alexandre Zavasci er lege, og jobber i Porto Alegre. Det er hovedstad i Rio Grande do Sul. Han sier det kommer stadig nye smittede som har vansker med å puste.

– Dette er ikke en helsehjelp vi er vant til å gi ofte. Dette er helsehjelp som er ment for en situasjon som krig, sier han til AP.

Han sier at mange i Brasil ikke tar viruset på alvor. Selv om det er en alvorlig situasjon for de syke og deres familier.

– Mange i Brasil nekter å forholde seg til hva som skjer, De vil ikke forholde seg til fakta. Disse personene kan bli de neste til å havne på sykehus. Da trenger de sengeplass, men det vil ikke være noen ledig, sier Zavasci.

Han mener at myndighetene må lage nye regler og strengere tiltak for å stoppe smitten fra å spre seg.

Også land rundt Brasil er urolige etter at smitten har økt i Brasil. Det er også Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Det er viktig med strenge tiltak i hele landet, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus på et møte med media 5. mars. Han er sjef i WHO. Han tror smitten vil øke fram til det blir gjort tiltak i landet.

Helseministrene i de ulike delstatene har et eget råd. De ba i forrige uke om at landet må stenge. De vil også ha strenge regler i områder der sykehusene ikke klarer å hjelpe alle som har behov for hjelp.

– Jeg vil ikke bestemme noe slikt. Og dere kan være sikker på én ting. Min hær min skal ikke ut i gatene. De skal ikke tvinge folk å holde seg hjemme, sa Bolsonaro mandag.

Les også: Bolsonaro ber folk i Brasil slutte å sutre over korona

Han vil helst unngå å stenge landet. Flere byer og delstater laget i i fjor egne regler og stengte selv. Det gjorde Bolsonaro sint. Han mener at det må være fokus på at økonomien i landet skal tåle krisa.

Det ble mindre strenge regler i Brasil etter nyttår. Da var det færre som ble smittet. Mange i landet er lei av å være isolert og av regler. De ønsker å få tilbake en vanlig hverdag.

Men nå blir det stadig nye og dårlige rekorder. Sist uke døde 10.000 med korona. Det var ny ukesrekord. Onsdag denne uka døde 2.286 med korona. Det er det meste på ett døgn så langt i pandemien.

Så langt har landet registrert nesten 271.000 døde med korona. Det har blitt oppdaget smitte hos folk 11 millioner ganger. Det viser tall fra Johns Hopkins-universitetet.

Mer fra Verden

På forsiden nå