Verden
Bildet er av Ömer Gergerlioglu. Han står blant en gruppe folk i nasjonal-forsamlingen. Han har munnbind på haka. De tar bilder og filmer måten han reagerer på at han har mista sin plass i nasjonal-forsamlingen.

Vil forby det tredje største partiet i Tyrkia

HDP er det tredje største partiet i Tyrkia. Nå kan det bli forbudt.

Recep Tayyip Erdogan er president i Tyrkia. Han har lenge sagt at partiet HDP en en politisk del av PKK. Det er en væpnet gruppe som kjemper for at folkegruppen kurdere skal få mer frihet.

HDP er det tredje største partiet i nasjonal-forsamlingen. Nå har Bekir Sehin bedt om at høyesterett i Tyrkia forbyr partiet. Da blir det også kastet ut av nasjonal-forsamlingen. Sehin er statsadvokat.

Han mener båndene mellom HDP og PKK er et problem. PKK blir regnet som en terror-gruppe av Tyrkia. Siden 1984 har de gjort flere angrep. Flere tusen har blitt drept.

Men HDP nekter for at de er en del av PKK. De sier dette er et angrep på partiet. De mener det skjer fordi partiet er svært sterke motstandere av Erdogans styre av Tyrkia. Han har vært president i 18 år.

HDP har også mistet en av sine politikere. Nasjonal-forsamlingen har bestemt at Ömer Gergerlioglu mister sin plass som politiker. Han fikk avslått en anke på en dom i februar. Det gjør at han er dømt for å ha «spredt terrorist-tpropaganda». Gergerlioglu hadde delt og kommentert på en sak fra nyhetene. Der hadde han oppfordret til fred med PKK.

USA sier de er kritiske til det som skjer. Ned Price er en talsmann for utenriksdepartementet i USA. Han sier at en ulovlig utestengelse er alvorlig. Det vil bryte med viljen til folket i Tyrkia, gjøre demokratiet svakere og nekte flere millioner velgere å bli hørt.

– Vi ber om at regjeringen i Tyrkia respekterer friheten til å ytre seg. Det må skje slik det står i landets grunnlov og slik landet har forpliktet seg, sier han.

Mer fra Verden

På forsiden nå