Verden
Bildet er av lasteskipet Ever Given. Det står Evergreen på siden av skipet. Det er navnet på selskapet som er eier. Skipet sitter fast på tvers i Suez-kanalen.

Stort skip har kjørt seg fast i Suez-kanalen

Skipet Ever Given sitter fast i Suez-kanalen. Det kan få støre følger for økonomien i verden.

Ever Given er et stort skip som frakter konteinere med varer mellom blant annet Kina og Europa. Det 220.000 tonn stort. Det er 400 meter langt. Skipet kjørte seg fast i Suez-kanalen i Egypt tirsdag. Det er ventet at det vil ta «minst to dager» å få løs skipet. Det sier myndighetene i Egypt til nettavisa Cairo24.

Motoren på skipet skal ha stoppet. Det skal også ha vært vind i området. Det skal ha ført til at skipet kom ut av kurs, og kjørte seg fast i kanalen. Det er også umulig å snu skipet. Det er nesten dobbelt så langt som kanalen er bred.

Nå venter flere båter i både Middelhavet og Rødehavet. De er avhengig av å reise gjennom Suez. Alternativet er å seile rundt hele Afrika. Det kan få store følger.

12 prosent av all handel i verden må gjennom kanalen. 50 skip reiser gjennom hver eneste dag. Mange av de frakter olje. Andre har med seg varer fra Kina.

Skipet var på vei fra Kina til Nederland, skriver avisa The Guardian. Det var lastet med flere hundre konteinere.

Under kan du se hvor skipet sitter fast.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå