Verden
Bildet viser Kinas utenriks-minster Wang Yi og Norges utenriks-minister Ine Eriksen Søreide

Norge har innført straff mot Kina

Norge reagerer på hvordan Kina behandler uigurene der. Nå gjør vi som EU og straffer Kina.

Den europeiske union (EU) har begynt med straff mot Kina. Nå gjør Norge det samme. Det skriver avisa Klassekampen.

Årsaken er at personer i myndighetene i Kina er anklaget for å bryte menneske-rettigheter. Det gjelder brudd på rettighetene til de muslimske uigurene. De holder til i regionen Xinjang i Kina.

Kina skal ha satt over en million mennesker i egne leirer i Xinjiang. Det mener flere land og organisasjoner. USA mener kinesiske myndigheter driver folkemord mot uigurene i regionen.

Kina har flere ganger sagt at det ikke stemmer. De sier at folk i Xinjiang får arbeidstrening. De sier det bidrar til å motvirke ekstrem islam.

Straffen mot Kina gjør blant annet at de kinesiske personene ikke får reise inn i EU. De vil heller ikke kunne ta ut verdier de har i EU. Det gjelder nå også i Norge.

Også Storbritannia, Canada og USA har begynt å straffe Kina. Det er for å vise at måten Kina har behandlet uigurene på, ikke er greit. EU har ikke straffet Kina siden 1989.

Kina har allerede reagert tilbake mot EU. Regjeringen i Beijing har innført straff mot ti europeiske personer. Og mot flere selskaper. I tillegg ser det ut til at de har satt i gang en kampanje mot store vestlige selskaper. Det gjelder blant annet kles-kjeden H&M.

Også Nike, Adidas og Burberry har fått mye kritikk i kinesiske medier. Det er fordi disse selskapene har vist bekymring for situasjonen for uigurene.

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) mener det er usikkert om det får følger for norske selskaper.

– Dette er ikke uventet. I og med at Norge pleier å følge EU i slike sanksjons-saker. Det er for tidlig å si om dette vil få konsekvenser for norske bedrifter, sier Tore Myhre i NHO.

Mer fra Verden

På forsiden nå