Verden

Ingen favoritt blant 18 kandidater

Peru skal velge mange nye politikere søndag. 18 ønsker å bli ny president. Men det er lite som tyder på at det valget får en vinner.

Folk i Peru skal velge ny president i helga. Det er et valg uten noen stor favoritt, skriver nyhetsbyrået Reuters. Om det var en popularitets-konkurranse, hadde det bare vært tapere.

Etter valget skal landet ha fått en president og to vise-presidenter. Det skal bli valgt 130 medlemmer til nasjonal-forsamlingen. Det skal også bli valgt fem personer som skal være med i et felles forum for fem land i Andes-regionen.

18 kandidater har stilt til valg som president i Peru. Fem av dem gjør det bedre, ifølge flere medier og menings-målinger. Men ingen gjør det bra nok til at det ser ut til at de vinner.

Hvis ingen kandidat får støtte fra mer enn 50 prosent av velgere, må det bli en ny runde med president-valg. Da får folk velge mellom de to som fikk flest stemmer. Yonhy Lescano leder på målingene, men han har bare støtte fra 12,1 prosent. Derfor kan det bli en ny runde i juni.

Rafael Lopez Aliaga gjør det også bra på flere målinger. Det er også kort tid siden Hernando de Soto og Keiko Fujimori ledet på en måling. George Forsyth ledet på de fleste målingen fram til februar. Nå er han litt bak de andre fire på målingene.

Den som vinner valget blir den fjerde presidenten i landet på fem måneder. Martin Vizcarra var president fram til november. Da ble han ble stilt for riksrett. Han måtte slutte som president. Mange mente han manglet moral.

Manuel Merino tok over som president. Men måtte slutte etter bare fem dager. Da hadde det vært flere og store protester mot at han skulle lede landet.

Francisco Sagasti ble den tredje presidenten i Peru på kort tid. Men partiet ville ha en annen kandidat til å ta over. Han stiller som en av to visepresidenter i valget søndag. Men partiet ser ut til å miste makten i landet. De får bare støtte av to prosent av velgerne.

Totalt er det 2.572 kandidatene som ønsker å bli valgt.

Noen av de som stiller til valg har en annen bakgrunn enn de fleste andre. Forsyth er mest kjent for å spille fotball. En tidligere sex-arbeider stiller til valg, og det gjør også en 63-åring som har spilt Jesus i 45 år.

Gahela Cari håper å bli den første trans-personen til å bli valgt inn i kongressen. Hun er 28 år gammel. Hun ønsker å oppnå store sosiale endringer i samfunnet. Hun sier det har utsatt henne for mobbing og vold. Flere andre kandidater har fornærmet henne under valget, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Hun sier hun vil jobbe for at det skal bli mindre vold og diskriminering. Det gjør også Angela Villon.

– Vi horer stemmer også. Vi er lei av å bli utnyttet, sier den tidligere sexarbeideren. Hun sier hun vil jobbe for å gjøre prostitusjon lovlig. Hun vil at de som selger sex skal få gjøre det med verdighet.

– Vi er ofre for mye ondskap, De voldtar oss. De bortfører oss. De dreper oss. Det har kostet meg mange tårer før jeg forsto at jeg er et menneske med rettigheter, sier hun. Villon begynte å selge sex som 16-åring, og gjorde det i 35 år. De siste fem årene har hun jobbet for bedre rettigheter til sex-arbeidere.

250.000 personer selger sex i Peru, ifølge Villon.

Juli Mario Valencia er kandidat nummer 33 i valget. Han mener det er et mirakel, for det er så gammel som Jesus ble. Valencia er lastebil-sjåfør. Men i 45 år har han spilt Jesus i kors-vandringer. I år ble det avlyst, og da fikk han bedre tid til å drive valgkamp.

Han sier at han ønsker å være «Guds redskap for å rydde opp i kongressen». Valencia mener økonomiske interesse har for mye makt i kongressen.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå