Verden

Frykter russerne har soldater klare til kamp

Russland skal ha flyttet soldater til grensa mot Ukraina. Nå er flere bekymret for hva russerne vil gjøre.

Russiske soldater har reist til grensa mot Ukraina. Forholdet mellom de to landene er allerede spent. Derfor frykter flere land at konflikten nå blir verre.

Onsdag skal forsvars-samarbeidet Nato ha digitalt møte om situasjonen. Der skal utenriks- og forsvarsministrene i Nato-landene møtes. Det melder avisa VG.

Ifølge Ukraina skal tusenvis av soldater være flyttet til grensa mot Ukraina. Og til Krim-halvøya sør i landet. Russiske myndigheter nekter ikke for dette. Men de sier at de ikke har noen planer om å true noen.

Sergej Sjoigu er Russlands forsvarsminister. Han sier soldatene ved grensa mot Ukraina er et svar på ting Nato har gjort. Og som truer Russland.

Tirsdag sa Sjojgu at soldatene skal delta i en militær-øvelse.

– Som svar på Natos militære aktiviteter, som truer Russland, satte vi i verk passende tiltak. Det sa forsvarsministeren på russisk TV.

Dmitrij Peskov nekter for at Russland har planer om å gå til krig. Han er talsmann for Russlands president Vladimir Putin.

– Selvfølgelig er det ingen som har planer om å gå til krig, sa Peskov søndag.

Men Russland vil gjøre noe for å sørge for sin egen sikkerhet. Det er dersom vestlige soldater blir sendt til Ukraina for å støtte landet. Det sa Peskov i tidligere denne måneden.

– Selvfølgelig vil dette gi behov for ytterligere grep fra Russlands side for å sørge for sikkerheten sin, sa Peskov den gang.

I 2014 tok Russland kontroll over Krim-halvøya sør i Ukraina. Russland mener området tilhører dem. Flere i området vil at Krim-halvøya skal være uavhengig av Ukraina. Men resten av verden mener at Krim tilhører Ukraina.

Folk som støtter Russland, kjemper mot styrker fra Ukrainas regjering i Øst-Ukraina. Den siste tiden har det blitt mer kamper mellom partene. Men Russland deltar ikke i konflikten i Øst-Ukraina, hevder Peskov.

Både USA og Den europeiske union (EU) er bekymret. De advarer Russland. Det vil få følger dersom Russland gjør noe uansvarlig eller aggressivt mot Ukraina. Det sier USAs utenriksminister Antony Blinken.

– President Biden er krystallklar på dette. Dersom Russland handler ansvarsløst eller aggressivt, så vil det koste. Det vil få følger, sa Blinken.

Siste utgave

På forsiden nå