Verden
Bildet viser Aleksej Navalnyj under rettssaken mot ham.

Advarer mot følgene hvis Navalnyj dør i fengsel

Helsa til opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj blir stadig dårligere. USA og EU advarer Russland om følgene hvis han dør i fengsel.

Aleksej Navalnyj sitter i fengsel i Russland. Han er en politiker for opposisjonen og snakker mot president Vladimir Putin.

Helsa til Navlnyj blir dårligere og dårligere. Flere som støtter ham, krever at han slipper fri. Det gjelder både Den europeiske union (EU) og USA.

Russland sier han får all helsehjelp han trenger.

– Selvsagt får han ikke adgang til å dø i fengsel. Men jeg kan si at Navalnyj oppfører seg som en bølle, sa Andrej Kelin kanalen BBC søndag. Han er Russlands ambassadør til Storbritannia.

Kelin sa at de tar vare på Navalnyj. Han sa også at de som krever at han får bedre helsehjelp, egentlig vil ha oppmerksomhet.

Navalnyj overlevde så vidt et angrep med en nervegift. Det var i august i fjor. I februar ble han fengslet i forbindelse med en gammel svindelsak. 31. mars startet han en sultestreik. Det var for å få bedre behandling for helseplager. Hans private lege sier at Navalnyj kan dø når som helst.

EU og USA kritiserer  Russland. Joe Biden er preident i USA. Han har i helgen kalt behandlingen av Navalnyj for «fullstendig, fullstendig urettferdig, fullstendig upassende».

Dersom Navalnyj dør i fengsel, vil det få følger. Det advarte USA søndag. Foreløpig vil ikke USA avsløre hva det kan bli.

– Jeg kommer ikke til å si dem offentlig på dette tidspunkt. Men vi har sagt at det vil bli konsekvenser dersom Navalnyj dør, sa Jake Sullivan til kanalen CNN. Han er nasjonal sikkerhetsrådgiver.

Navalnyjs situasjon tas også opp på høyeste hold i EU. Saken blir tema på møte mellom utenriksministerne i EU mandag.

EU sendte søndag ut en uttalelse. Der gi de uttrykk for «dyp bekymring». EU krever at Navalnyj får hjelp fra leger han stoler på.

Navalnyjs private lege er Anastasia Vasiljeva. Hun sa i helgen at han trenger behandling på intensiv avdeling for å unngå hjertestans. Han risikerer å dø når som helst, ifølge legen. Hun får ikke slippe inn i fengselet.

Fengslingen av Navalnyj var politisk motivert, mener EU. De sier også at en strider mot Russlands forpliktelser til menneske-rettighetene.

Også kjendiser rundt omkring i verden har engasjert seg i saken hans. De har skrevet brev til president Putin. Der ber de om at han får helsehjelp.

Mer fra Verden

På forsiden nå