Verden

Sør-Sudans stille korona-tragedie

Få ser ut til å være smittet med korona-viruset i Sør-Sudan. Men virkeligheten er ikke vakker. Folk lever i stor frykt, sier Kari Øyen i Kirkens Nødhjelp.

114 er registrert døde med korona-virus i Sør-Sudan. Totalt 10.000 personer har vært smittet med viruset. Slik ser korona-statistikken ut for Sør-Sudan. Det bor 12,1 millioner mennesker i landet. Da ser tallene for antall smittede veldig bra ut.

Problemet er bare det at statistikken gir et uriktig bilde av situasjonen. Til nå er nemlig omtrent 113.700 tester utført i Sør-Sudan.

– Får korona-viruset lov til å blomstre i land som Sør-Sudan. Da vet vi at det kan oppstå endringer i viruset. I Tanzania har man nå fått nye slike mutasjoner. Det kan slå tilbake på resten av verden, sier Kari Øyen til nyhetsbyrået NTB. Hun er landsjef i Kirkens Nødhjelp.

Hun sier at det foregår en usynlig tragedie i landet.

– Mange mennesker blir syke og dør. Men det vises ikke på statistikken. Årsaken er at det nesten ikke finnes kapasitet til å teste for korona-viruset, sier Øyen.

Fra før er situasjonen i Sør-Sudan vanskelig. Rundt 8,3 millioner mennesker trenger hjelp. Det vil si to tredeler av befolkningen. Samtidig tar pandemien ressurser fra nødhjelpen. Bare Storbritannia har minsket hjelpen med 60 prosent det siste året.

– Sør-Sudan blir glemt. De andre behovene for hjelp forsvinner jo ikke. Selv om vi har en pandemi, som fortsatt er der, sier Øyen.

Hun forteller at folk bor svært tett i Sør-Sudan. De fleste har ikke internett hjemme. De har ingen mulighet til å jobbe hjemmefra.

– Vi har ingen annen mulighet enn å holde virksomhetene våre åpne. Når vi får smitte på kontorene våre, må vi stenge og desinfisere. For så å åpne igjen, sier hun.

Kirkens Nødhjelp må betale 100 dollar for å teste de som jobber for dem. Det er omtrent 850 norske kroner. Testingen skjer på private laboratorium i Juba.

– Det siste året har folk gått oftere i begravelser. De mister folk rundt seg i mye større grad enn før. Men årsaken fanges ikke opp. Dt lages ikke statistikker, sier hun.

Øyen forteller at det finnes test-stasjoner. De er i hovedstaden Juba og ved grensen til Uganda. I resten av landet er det liten mulighet til å teste folk. De testene som tas, må også sendes til Juba.

– Blir du syk i Sør-Sudan, får du ikke hjelp. Det finnes ikke et fungerende helsesystem. Dette er ikke noe nytt. Folk har levd slik i generasjoner. De har måttet håndtere konflikter, flommer, matmangel og sykdommer. Stort sett på egen hånd, sier hun.

Øyen forteller at regntiden har begynt nord i landet.

– I fjor førte regnet til at store områder lå under vann. Mange fikk malaria og lungebetennelser. På toppen nå kommer altså korona, sier hun.

Sør-Sudan klarer heller ikke å håndtere vaksiner de får.

– For tre uker siden fikk Sør-Sudan 59.000 doser korona-vaksiner. De må oppbevares på minus 70 grader. Det klarer ikke et land som Sør-Sudan. De måtte sende vaksinene til Kenya, forklarer Øyen.

Landet fikk vaksiner fra samarbeidet Covax for et par uker siden. Da fikk folk som jobber med helse vaksine først. Men også rike og viktige folk som har gode kontakter, fikk vaksinene, forteller Øyen.

Neste uke kommer flere vaksiner. Myndighetene har bestemt at internasjonal stab skal få først.

– Jeg får nok vaksine da. Det synes jeg personlig er problematisk. Jeg ville heller fått vaksine i Norge. Enn å ta fra de få ressursene i Sør-Sudan. Men i Norge er jeg ikke i prioritert gruppe, sier Øyen.

Siste utgave

På forsiden nå