Verden

Ble kjent skyldig for drapet på George Floyd

Eks-politimann Derek Chauvin er dømt for drapet på George Floyd. Nå vil presidenten ha reform i politiet i USA.

Den tidligere politimannen Derek Chauvin er dømt for drapet på George Floyd. Det skjedde tirsdag kveld, norsk tid.

Over hele USA ventet svarte amerikanere i spenning. De jublet da juryen kom med sin dom: Chauvin er kjent skyldig for drapet.

Men jubelen var også blandet med alvor. Dommen er bare et lite skritt på en lang vei videre fra flere hundre år med rasistisk politivold.

– Vi er lettet. Men vi feirer ikke, fordi drapene fortsetter, sa Jesse Jackson. Hun hadde reist til Minneapolis i forbindelse med rettssaken.

Likevel ga dommen et nytt håp for mange amerikanere. Nå krever de reform i politiet. Presidenten støtter dem i det.

President Joe Biden sier at dommen kan være et stort skritt framover i kampen mot systematisk rasisme i USA. Han kalte drapet på Floyd et «drap i fullt dagslys». Det var for å vise problemene USA har med politiets forhold til rase.

Både presidenten og vise-president Kamala Harris holdt tale før dommen ble kjent. Begge ba Kongressen om å gjøre endringer i politiet i USA.

Etter at dommen falt, ringte de til familien til Floyd. Biden sa at han var lettet over dommen.

– Ingenting kan gjøre alt bedre. Men det er i det minste en viss rettferdighet. Vi er alle så lettet, sa Biden til familien.

Derek Chauvin drepte George Floyd 25. mai i 2020. Floyd døde da Chauvin presset kneet sitt mot halsen hans i ni minutter. Rettssaken startet 29. mars. Drapet førte til store protester og demonstrasjoner.  Black Lives Matter-bevegelsen spredte seg i hele verden.

Juryen diskuterte Chauvins dom i over ti timer. Deretter fikk han på seg håndjern og ble fraktet til fengselet. Der kan han måtte være i opptil 45 år.

Det kan ta en stund før det blir bestemt hvor lenge han skal være i fengsel.

Siste utgave

På forsiden nå