Verden

Biden skal være klar for store utslippskutt

Torsdag starter et nytt toppmøte om klima. Det er ventet at Joe Biden vil varsle nye og store utslippskutt for USA. Det kan presse andre til å gjøre mer.

Joe Biden er president i USA. Sammen med flere titalls ledere fra andre skal han diskutere planer for å få ned utslippene av klimagass i verden. Det er ventet at han vil komme med nye og store mål for USA.

Medier i USA meldte tidligere i uken at Biden vil varsle at USA skal halvere sine utslipp. De skal ned med 50 prosent innen 2030. Men de skal ifølge meldinger ned fra nivået de var på i 2005. De fleste andre land vil ned fra nivået i 1990. Det var mer utslipp i verden 2005 enn i 1990. Med andre ord er målet til Biden mer forsiktig enn det mange andre land har.

Møtet skjer på internett. Xi Jinping fra Kina og Vladimir Putin fra Russland er to av de som skal være med på møtet. Begge er presidenter, og begge har et krevende forhold til USA. De har likevel takket ja til å delta. Det skal også statsminister Erna Solberg.

Like før møtet starter kom en ny rapport. Den er laget av EUs klimaovervåkings-tjeneste. De skriver at de seks siste årene også er de varmeste som er målt på jorda.

– Trenden de siste tre, fem, ti årene er klar. Dette er det store bildet. Det er et kritisk behov for å gjøre noe, sier Jean-Noel Thepaut. Han er direktør for et europeisk senter for værvarsling.

De sier om at flere titalls millioner mennesker kan måtte flytte fra sine hjem innen 2050. Det kan også bli så mange som flere hundre millioner. Årsaken er endring i klima. Det kan bli vanskelig å bo i det som nå er tropiske områder.

Biden har i lengre tid prøvd å få flere land til å love at de skal gjøre mer for et bedre klima i verden.

Han har hatt møter og samtaler med regjeringen i Brasil i lang tid, ifølge nyhetsbyrået Reuters. USA har et mål om å få Brasil til å stanse avskogingen i Amazonas. USA skal ha lovet økonomisk støtte for å overbevise regjeringen i Brasil.

Tirsdag varslet Boris Johnson at Storbritannia skal ha større mål enn før. Han er statsminister. Han lover at landet skal ha 78 prosent mindre utslipp av klimagass i 2035 enn de hadde i 1990.

– Vi ønsker å gjøre mer for å løse klimaproblemene. Det er årsaken til at vi skal ha de mest ambisiøse målene i verden, sa Johnson.

Natt til onsdag ble også Den europeiske union (EU) enige om å gjøre mer. Det har vært varslet at unionen skal ha som mål å ha 55 prosent mindre utslipp før 2030. Nå er det også bestemt. Dette målet vil også bety mye for Norge, som samarbeider tett med EU om klimapolitikk.

Japan sier de vil øke sine mål. De har nå en plan om å redusere sine utslipp med 46 prosent før 2030. Målet de har hatt fram til nå var på 26 prosent mindre enn i 1990.

Kina har ikke sagt noe om nye mål. De har størst klimautslipp i verden nå. Men det er varslet at Xi Jinping skal holde en viktig tale på toppmøtet.

Land som setter nye klimamål skal også melde de inn til verdens-organisasjonen FN. Da blir de en del av Paris-avtalen. Norge satte et nytt og større mål i fjor. Det er derfor ikke varslet nye mål fra Norge i år. Målet er at Norge skal ha minst 50 prosent mindre, men helst nærmere 55 prosent mindre utslipp i 2030. Disse tallene er også sammenlignet med 1990.

I mange land har det vært lettere å lage mål enn holde dem. Klimaforskere i USA håper Biden nå også lager politikk som blir vanskelig å endre på senere.

– Det viktigste av alt de gjør er å sørge for at dette er varig, sa Michael Oppenheimer til New York Times nylig. Han er klimaforsker.

Flere republikanere har varslet at de vil jobbe mot et høyere mål for USA. De mener Donald Trump gjorde det rette da han fjernet regler og tiltak som handlet om klima og miljø. Trump var president fram til januar i år. Han meldte også USA ut av Paris-avtalen. Noe av det første Biden gjorde som president var å melde USA inn i avtalen igjen.

Siste utgave

På forsiden nå