Verden

Putin ber folk om å vaksinere seg

Vladimir Putin sier Russland kan oppnå flokk-immunitet før høsten. Landet har nå tre vaksiner som virker mot korona.

– Vaksinering er nå viktigst av alt. Det kan gjøre det mulig å oppnå flokk-immunitet til høsten, sa Putin onsdag. Han holdt da sin årlige tale i nasjonal-forsamlingen i Russland. Den handlet om hvordan det går med landet.

Flere hundre personer var tilstede da Putin talte. Det var politikere og ledere fra samfunnslivet i Russland. Svært få av dem brukte munnbind. Det er pålagt på store arrangementer som skjer innendørs i landet.

Putin var ivrig på å skryte av og rose forskere i Russland.

– De har gjort store gjennombrudd. Vi har nå tre vaksiner mot korona som vi kan stole på, sa han.

Putin hadde en klar bønn til folk som lyttet til talen.

– Vær så snill. Ta vaksinen, sa Putin. Han fortalte at han fikk sin andre dose med vaksine i forrige uke. Det gjør at han er ferdig vaksinert mot korona.

Det har kommet meldinger om at folk i deler av Russland har måttet vente lenge for å få vaksine. Putin krever at det blir ordnet opp. For i hovedstaden Moskva er det lettere. Der kan folk få vaksine selv på kjøpesentre.

Ifølge offisielle tall er det mange som mangler vaksine. Fem prosent av de som bor i Russland er vaksinert så langt. Totalt bor det 146 millioner i landet.

Putin sa i talen at regjeringen vil jobbe med at folk skal få bedre råd. Han håper at flere ulike tiltak skal sikre folk mer penger i år. Det vil være viktig for partiet til Putin. Senere i år skal folk velge hvem som skal styre nasjonal-forsamlingen i Russland.

Putin var også kritisk til land i Vesten. Han var skuffet over responsen på meldinger om et forsøk på å ta makta i Hviterussland. Putin sa at sikkerhets-tjenestene stoppet et kupp mot Aleksandr Lukasjenko. Det skal ha skjedd lørdag. Men opposisjonen nekter for at det har vært noen plan om å drepe ham.

Russland og Vesten har fått et svært dårlig forhold den siste tiden. Mye handler om at de er uenige om hva som har skjedd i ulike saker. Blant annet om russiske soldater nær grensa til Ukraina. Det har også vært bråk som følge av at Aleksej Navalnyj er fengslet. Han er en kjent kritiker av Putin.

– I noen land har de gjort det til en fæl uvane. De gir Russland skylden for hva som helst. Det er en slags sport. En ny type sport, sa Putin.

Han sa også at myndighetene i Russland vil ha et godt forhold til hele verden. Han sa det også gjelder land de er uenige med. Men han kom også med en advarsel. Russland kan svare på en «ubehagelig» måte hvis noen misbruker de gode hensiktene.

Siste utgave

På forsiden nå