Verden

Bekymret for lite fordeling av vaksiner

Fordelingen av koronavaksiner i verden skjer altfor sakte. Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein er bekymret for følgene. Også for oss i Norge.

Land i verden skal sikres tilgang til vaksiner mot korona. De skal også få medisiner og testutstyr. Det jobber flere nasjoner sammen om. Samarbeidet ACT Accelator organiserer jobben. De ledes av Norge og Sør-Afrika. Men det er vanskelig å skaffe nok penger til det de trenger. Fortsatt mangler omtrent 187 milliarder kroner. Det er bare for å nå målene for vaksine for 2021.

Det er for få vaksiner i verden, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein i Norge. Han frykter at land tenker for mye på seg selv. Og mindre på land i verden når det gjelder korona-vaksinene.

– Det går for sakte med å fordele vaksinene rettferdig, sier han.

Da kan det komme nye endringer i korona-viruset. Slike mutasjoner sprer viruset raskere. Og vaksinene kan virke dårligere mot disse.

– Dermed kan vi bli tvunget til å stenge ned på ny, sier Ulstein til NTB. Han er intervjuet skriftlig.

Han mener er svært uklokt å bare tenke lokalt når pandemien skal bekjempes.

– Land beskytter sine egne borgere ved å sikre seg selv vaksiner. Det kan det på sikt hjelpe lite, hvis viruset får fortsette å sirkulere i andre land. Slik oppstår nye mutasjoner. Og de har vi ikke vaksiner mot, sier han.

Ulstein sier at det ikke må bli alles kamp mot alle i kampen mot pandemien.

–  Situasjonen er vanskelig for alle. Akkurat nå er det for få vaksiner i alle land. Flere steder øker også smitten, sier Ulstein.

Han mener det er økonomisk lurt å sikre at vaksiner og tester fordeles i verden. Det viser flere rapporter. Rike land vil for eksempel ha enorme øknomiske tap. Det kan skje hvis utviklingsland ikke får vaksine.

Korona-viruset ender seg hele tiden. Smitte uten kontroll i store deler av verden, øker faren for mutasjoner. Og at vaksinene ikke virker mot disse.
For å få flere vaksiner i andre land, må det lages vaksiner flere steder i verden. Da må produsentene dele kunnskap og informasjon om hvordan de gjør det, mener Ulstein.

I India har for eksempel gitt Serumin-instituttet lov til å lage vaksinen AstraZeneca.

– Vi må også sikre større åpenhet om hvilke land som har bestilt vaksiner. Hvor mange de har bestilt. Og hva de har betalt, sier Ullstein.

Siste utgave

På forsiden nå