Verden

Vraket av ubåten er funnet

Ubåten ble funnet søndag. Sjefen i hæren sier den sank og at 53 personer er døde.

Ubåten ble meldt savnet onsdag. Marinen i Indonesia fikk ingen svar da de prøvde å få kontakt. Ubåten var på en øvelse nord for øya Bali.

Det ble startet en stor søk- og redningsaksjon. Skip fra flere land lette fram til lørdag. Da hadde de fortsatt et håp om at noen kunne ha overlevd. Hvis ubåten var i god stand selv om den hadde sunket, var det nok oksygen til at folk ville overleve.

Men det har vært vanskelig å finne den. Torsdag ble det sagt at den kunne være så dypt som 700 meter under overflata. Men det ble også funnet noe mellom 50 og 100 meter under overflata.

Det har vært uklart om ubåten ville tåle dykk lenger ned enn 200 meter under overflaten. Men det har blitt sagt at den trolig ville bli hardt skadd om den gikk dypere enn 500 meter.

Ubåten ble funnet søndag. Da var håpet om å finne overlevende borte. Hadi Tjahjanto er sjef for hæren i Indonesia. Han bekreftet at ubåten KRI Nanggala 402 er sunktet. Han sa også at alle de 53 personene om bord er døde.

Tidlig søndag morgen lokal tid ble det fanget opp signaler som kunne være vraket av ubåten. Det var 838 meter under overflata. De brukte en undervannsrobot for å finne ut om de hadde funnet det de lette etter.

– Det var deler der. De var fra KRI Nanggala 402. Den hadde brukket i tre deler, sier Yudo Margono. Han er sjef for marinen i landet.

Delene lå på havbunn. Det er blant annet et ror og flere ankere.

President Joko Widodo har kondolert. Han sier at han føler med de pårørende til mannskapet.

Ubåten ble erklært sunket lørdag. Da var det funnet flere gjenstander fra ubåten. Det ble blant funnet en flaske med spesielt smøremiddel under letingen. Den er til å bruke på periskoper på ubåter.

Det ble også funnet bønnematter. De tilhørte trolig mannskapet på ubåten. Indonesia er det muslimske landet i verden med flest innbyggere.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå