Verden

India kveles av korona

1 million indere er meldt smittet med korona på bare tre dager. Landet mangler oksygen til alle som trenger hjelp til å puste.

– Han gispet etter luft. Vi fjernet munnbindet hans. Han gråt og sa «redd meg, vær så snill, redd meg». Men jeg kunne ikke gjøre noe. Jeg måtte bare se ham dø, sier 17 år gamle Mohan Sharma. Han mistet faren i en kø utenfor et sykehus i New Delhi i India.

Helsevesenet i India sliter enormt som følge av korona. Mandag ble over 350.000 personer meldt smittet i landet. Det var det høyeste tallet i India så langt i pandemien. Ingen andre land har registrert så mange smittede på ett døgn. Mellom lørdag og mandag ble over 1 million indere meldt smittet.

Mange indiske sykehus har flere pasienter enn de klarer å håndtere. De har for lite oksygen til alle som trenger det. Situasjonen er spesielt kritisk i hovedstaden New Delhi. Det bor 20 millioner mennesker i byen.

Mange forsøker desperat å søke hjelp til syke slektninger. Og mange forsøker å nå fram i sosiale medier.

Hovedstaden har vært stengt ned i en uke. Mandag skulle byen åpne igjen. Men nå blir det stengt i enda en uke.

– Kaoset med korona-viruset fortsetter. Vi får ikke noe pusterom. Alle er for å fortsette nedstengningen, sier Arvind Kejriwal. Han leder byregjeringen i New Delhi.

Flere er kritiske til hvordan myndighetene håndtere situasjonen. Twitter har tatt vekk flere meldinger med kritikk. De hadde blitt bedt av Indias regjering om å fjerne meldingene. Det bekreftet Twitter søndag.

Myndighetene har begynt å kjøre ekspresstog med oksygen-tanker til sykehusene. Det sa jernbane-minister Piyush Goyal fredag. I New Delhi fulgte politibiler med blålys og sirene en tankbil med oksygen gjennom byen.

Mange døde gjør at også krematoriene sliter. I New Delhi måtte de fylle en hel plass med bål for å brenne de døde.
Den europeiske union (EU), USA og Storbritannia hjelper India. De sender oksygen og medisinsk utstyr til landet.

Folk bor tett i de store byene i India. Det gjør at korona-viruset sprer seg raskt, sier den indiske regjeringen.

En indisk variant av viruset smitter også lettere. I tillegg er mange imot å bruke munnbind, skriver nyhetsbyrået NTB. Det har trolig ført til at viruset nå sprer seg raskest her.

Hittil er over 17 millioner personer i landet meldt smittet. India har nå hatt nest flest smittede i verden. USA er på førsteplass med over 32 millioner meldte smittede. Brasil er på tredjeplass, ifølge universitetet John Hopkins.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå