Verden
Bildet viser byen København i Danmark.

Her åpner de opp igjen

Folk i Danmark kan glede seg. Nå åpner landet opp igjen.

Partiene i Folketinget er enige om gjenåpning av Danmark. Torsdag åpner grunnskolen på heltid. Det blir også sosiale lettelser.

– Vi har laget en avtale for gjenåpning. Den tar utgangspunkt i den gode situasjonen vi har i Danmark, sier justisminister Nick Hækkerup. Hun kommer fra Socialdemokratiet‎.

Planen ble presentert på en pressekonferanse natt til tirsdag. Kun fire fra partiet Nye Borgerlige var imot planen.

Skolebarn i 5. til 8. klasse har i lang tid gått på skole på halv tid. Fra torsdag får de komme tilbake. Da er hele den danske grunnskolen åpnet for fullt.

Fra 21. mai blir det lettelser også i den videregående utdanningen.

I Danmark har det vært lov til å gå på bar og på restaurant. Men folk har måttet bestille bord minst 30 minutter på forhånd. Nå blir den regelen borte. Private fester får også vare lenger enn til klokken 23.

Så mange som 25 personer kan være samlet inne. Ute kan 75 personer møtes.

I tillegg åpnes idretts- og kulturlivet for dem som kan fremvise koronapass. Det er et bevis på at du har testet negativt for viruset nylig. Eller du er vaksinert eller har hatt viruset.

Det er likevel for lite for de store aktørene som driver med kultur. Festivalen Roskilde avlyser, skriver danske medier. De får kun lov til å ha 2.000 på festivalen. Normalt sett gjester 130.000 den danske musikk-festivalen. Grensen på maks 2.000 deltakere på utendørs arrangementer og festivaler varer fram 1. august. Deretter blir grensen på 5.000 personer.

I Danmark er det fortsatt noe høyere tall på smittede enn i Norge. Det siste døgnet er 761 personer registert smittet med korona-viruset i Danmark. På danske sykehus er kun 12 prosent av plassene på intensiv avdeling i bruk, viser en rapport.

Mer enn én av ti dansker er fullvaksinert. Mer enn to av ti har  fått minst én dose med vaksine.

Mer fra Verden

På forsiden nå