Verden

Folk i Somalia kan gjøre seg klare for valg

Folk har protestert i Somalia etter at valget kunne bli utsatt med to år. Nå sier presidenten at han vil ha valg så snart som mulig.

Mohamed Abdullahi Mohamed har vært president i Somalia siden 2017. Det skulle han være fram til februar i år. Men det har vært vanskelig å ha et nytt valg. Det gjorde at han først foreslo at han kunne være president i to år til.

Det førte til at mange ble svært sinte. Det har vært store protester. Nå sier Mohamed at han likevel ønsker et valg så fort som mulig.

Det ble laget en plan for valget i september. Men den var mislykket. Det har vært flere samtaler for å prøve å løse problemene. Men ingen har lyktes til nå.

Mohamed må få støtte i hele landet til planen for valget. Landet består av fem delstater. To av dem sa de var uenig i måten valget skulle skje, skriver nyhetsbyrået NTB. All uenigheten har ført til at Mohamed har mistet mye støtte.

Det er flere år siden sist det var like mye politisk vold i hovedstaden Mogadishu. Flere titalls tusen mennesker har rømt fra deler av byen. Soldater fra regjeringen og opposisjonen har sikret seg ulike områder i hovedstaden. De har skutt mot hverandre den siste uken, ifølge kanalen Al Jazeera.

Opposisjonen mener Mohamed har brutt grunnloven, ifølge NTB. Han har også fått beskjed om at Somalia kan bli straffet. Partene må prøve å få til en avtale for å unngå det.

Nasjonal-forsamlingen i landet stemte over saken lørdag. De sa nei til at Mohamed kan forlenge hvor lenge han får styre landet. De ber også om at planen fra september blir brukt, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Da skal de ulike klanene i Somalia velge en nasjonal-forsamling. Det er de eldste i klanen som skal gjøre det. Den nye nasjonal-forsamlingen skal velge hvem som blir president i landet.

Mohamed Hussein Roble er statsminister i landet. Han ga hæren beskjed om å reise hjem til basene sine. Han ba også om at alle politikere bidrar til å hindre mer bråk. Han sier at valget skal skje snart. Men de har ingen bestemt dato.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå