Verden

USA vil dele oppskrifter på vaksine

USA støtter en plan om å dele oppskrifter på korona-vaksiner. Det kan gjøre at flere land kan lage vaksiner.

USA støtter en plan om at oppskrifter på vaksiner mot korona kan deles. Dette kan gjøre at flere land kan lage korona-vaksiner.

–Dette er de beste nyhetene vi har fått på lenge, sier Henriette K. Westhrin til nyhetsbyrået NTB. Hun er general-sekretær organisasjonen i Norsk Folkehjelp.

Hun sier at flere fattige land nå kan få tilgang til flere korona-vaksiner.

Også organisasjonen Redd Barna er glad for nyheten. De mener det vil ha mye å si for kampen mot pandemien. Bare 0,3 prosent av alle vaksine-dosene som er satt i verden, er satt i de verdens fattigste land. Det sier Redd Barna.

I flere vestlige og europeiske land har veldig mange fått vaksine. Men store deler av verden har få vaksinerte. I India herjer smitten. Og landet sliter med mangel på vaksiner.

– Situasjonen i India er en skremmende påminnelse. Om at så lenge det er områder hvor folket ikke er vaksinert, vil det fortsette å komme nye mutasjoner. Vi risikerer at vaksinene ikke virker like godt mot disse, sier Kjersti Koffeld til NTB. Hun er utviklings-politisk seniorrådgiver i Redd Barna.

– Ingen er trygge før alle er trygge, sier hun.

I høst kom Sør-Afrika og India med et forslag. De ville fjerne beskyttelsen av oppskrifter på vaksiner og medisiner midlertidig. De kom med forslaget i Trips-rådet i Verdens handels-organisasjon (WTO).

Norge leder dette rådet. Men Norge har latt være å støtte forslaget. Det har også blant andre USA gjort hittil.  De mente blant annet at det ville skape trøbbel for forskning. Og for og utvikling av vaksiner i framtiden.

Nå må Norge bruke rollen sin som leder sånn at oppskriftene på korona-vaksiner kan deles. Det sier både Norsk Folkehjelp og Redd Barna.

Ine Eriksen Søreide er Norges utenriksminister. Hun synes det er bra at USA har endret mening.

Mer fra Verden

På forsiden nå