Verden

Fulle moskeer til tross for korona

Korona-viruset sprer seg i Pakistan. Det er strenge tiltak i landet. Likevel fylles moskeene hver kveld.

Pakistan er et av landene der korona-viruset fortsatt sprer seg raskt.

Skoler og restauranter er stengt. Butikker stenger tidlig hver kveld. De militære er hentet inn for å bremse koronaviruset. Men kveld etter kveld fyller troende likevel moskeene til kveldsbønn.

Myndighetene er redde. De frykter at Pakistan skal få like mye smitte som India. Landene er naboer. Derfor kommer myndighetene i Pakistan med strengere tiltak. De forby reiser under den religiøse høytiden id, når troende bryter fasten under ramadan.

Men de har ikke turt å bremse religiøse samlinger. De frykter at det skal bli bråk og sammenstøt i landet. Derfor får moskeene fortsatt holde åpent.

– Det er så mye bekymring for at religiøse grupper skal reagere. Det er en svak regjering. Alt er bare halvhjertet, mener legen Saeedullah Shah. Han jobber i Pakistan Islamic Medical Association.

Det er registrert over 840.000 personer som er smittet med korona i Pakistan. 18.500 personer er døde. Men det er lite testing av viruset. Helsesektoren har problemer. Derfor mener mange at situasjonen er mye verre enn tallene viser.

Korona-avdelingene på mange sykehus har vært fulle i ukevis. De har fylt seg opp etter hvert som en mer smittsom variant av viruset har spredt seg.

Myndighetene trygler folk om å følge reglene. Men moskeene er nesten som et annet land.

Maulana Muhammad Iqbal Rizvi styrer Markazi Jamia-moskeen i Rawalpindi. Han sa at de troende har lite å frykte. Han mener at Pakistan ikke kan sammenligninges med India.

– Våre bønner er annerledes. De er ikke-troende, og vi er muslimer. Vi ber til Allah, det er årsaken, sa han. Han sa at de respekterte alle reglene.

Slike holdinger er det i flere områder i samfunnet i Pakistan. Imran Khan er statsminister i Pakistan. Han  sa torsdag at «i India dør folk i gatene. Men Allah har vært god med oss sammenlignet med resten av verden».

Likevel ba han folk om å være forsiktige. Han sa at de neste to ukene blir viktige for å bremse viruset. Myndighetene planlegger en to uker lang nedstengning. Det skal skje i forbindelse med id.

Tidligere denne uka samlet sjiamuslimer seg over hele landet. De skulle markere en religiøs høytid. Det var store samlinger både i Islamabad og Lahore. Da droppet folk munnbindene under seremonien.

Slike religiøse samlinger er en viktig årsak til at viruset spredde seg i India, sier helse-eksperter. Det er blitt et av de verste utbruddene av korona-viruset i verden.

Men det har ikke endret noe i Pakistan. Ashfaq Ahmed kom nylig hjem til Pakistan fra Storbritannia. Han var sjokkert da han så mengder med mennesker som presset seg inn i moskeer. De holdt lite avstand.

– Det virker som folk her er i total fornektelse, sier han.

I en meningsmåling nylig svarte 64 prosent at koronaviruset ikke er så farlig som det påstås. Undersøkelsen var gjort av Gallup.

– Gud er god mot oss. Hvis han har sendt denne sykdommen. Da er det han som skal helbrede oss, sier en av de troende i Markazi Jamia-moskeen.

Mer fra Verden

På forsiden nå