Verden

73 år med konflikt i Israel

14. mai er det 73 år siden Israel ble en egen stat. Det har vært konflikt mellom israelere og palestinere siden. Nå er situasjonen igjen alvorlig.

14. mai 1948 ble Israel en egen stat. Dagen etter kaller palestinerne «nakba». Ordet betyr «katastrofen». 700.000 palestinere måtte flykte fra hjemmene sine.

Konflikten mellom Israel og palestinerne har vart i over 73 år. Ifølge verdens-organisasjonen FN har det blitt kalt verdens vanskeligste konflikt. Den handler om landområder, kontroll og grenser – men også om Jerusalem. Palestinerne mener byen er deres hovedstad. Det mener også israelerne.

De fleste palestinere i Israel kaller seg selv palestinere med israelsk statsborgerskap. De kalles også for israelske arabere.

Det har lenge blitt snakket om å ha to stater, én for Israel og én for palestinerne. Men dette har ikke blitt noe av. Nå har konflikten blusset opp igjen. Det er det flere årsaker til.

Situasjonen har vært spent siden starten av muslimenes fastemåned ramadan. Den startet 12. april. Israelsk politi satte opp sperringer ved Damaskusporten. Det skriver nyhetsbyrået BBC. Muslimer pleier å samle seg der om kvelden under ramadan.

Det førte til protester. Det ble sammenstøt mellom palestinere og israelsk politi. Palestinere kastet steiner mot politiet, ifølge politiet selv. Sperringene ble fjernet etter noen dager.

Nå har det vært flere dager med mer alvorlige angrep. Noen frykter for at det blir full krig. Både palestinere og israelere har skutt mange raketter mot hverandre. Fredag melder palestinske myndigeter om 109 mennesker drept av angrepene mot Gaza. Over 580 palestinere er skadd. Israel melder om sju drepte og én skadd. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Den palestinske gruppa Hamas styrer på Gazastripen. Der har de og flere fyrt av omtren 2.000 raketter mot israelske byer, ifølge israelsk militære. Israel har svart tilbake med angrep fra lufta. Flere medlemmer og en leder i Hamas er drept.

I forrige uke stormet israelske soldater al-Aqsa-moskeen etter fredagsbønnen. Minst 200 palestinere og 18 israelske politifolk ble skadd. Israelsk politi sier de gjorde det av hensyn til sikkerhet. Palestinerne oppfatter det som en trussel på deres religions-frihet.

Mandag var det planlagt en marsj av jødiske nasjonalister. Det var den såkalte Jerusalem-dagen. Den marker at Israel tok kontroll i Øst-Jerusalem i 1967. Palestinerne opplever marsjen som provokasjon.

Hvem skal bo i Jerusalem? Det er en annen årsak til uroen. I dag bor det over 320.000 palestinere i Øst-Jerusalem. Det bor også rundt 210.000 israelere der.

Palestinerne mener israelske myndigheter vil tømme Øst-Jerusalem for palestinere. Og erstatte dem med israelske jøder, ifølge NTB.

Sheikh Jarrah er et palestinsk nabolag i Øst-Jerusalem. Fire palestinske familier kan bli kastet ut. Jødiske bosettere mener det er de som har rett til å bo der. Bosetterne mener at deres familier eide boligene før 1948. De palestinske familiene har bodd der i over 60 år. Saken skal opp i Høyesterett. Protester har ført til at den er utsatt.

22. mai skulle det palestinske valget være. Det er utsatt. Årsaken er uenighet om palestinere som bor i Øst-Jerusalem skal få stemme. Det har også ført til store protester.

Siste utgave

På forsiden nå