Verden

8.000 migranter er kommet hit denne uka

Over 8.000 migranter er kommet til den spanske byen Ceuta siden mandag. De svømte eller padlet fra Marokko.

Ceuta er en by i Spania. Den er også en av to spanske byer som er på kontinentet Afrika. Det gjør at den har grense til Middelhavet og til Marokko.

De siste få dagene er det kommet mange migranter til byen. Det skal være over 8.000, ifølge myndighetene i Spania. Rundt 2.700 skal ha blitt sendt tilbake til Marokko.

Spania sier det er krise i området. Tirsdag ble det sendt mer politi og soldater for å hjelpe til med å skape orden. Statsminister Pedro Sánchez reiste også til byen for å be om ro og orden.

Det er et stort gjerde langs grensa rundt byen. Migrantene kom seg forbi ved å svømme eller padle rundt en molo. Det var mulig etter at de marokkanske vaktene på grensa ble borte.

Soldater skilte voksne fra unge, og bar barn i sine armer. Røde Kors hjalp folk som var kalde og utslitte da de kom opp fra vannet.

En ung mann druknet da han prøvde å komme seg forbi gjerdet. Flere titall ble sendt til sykehus. De måtte bli behandlet fordi de hadde blitt svært kalde.

De voksne bor inntil videre på et stadion i byen. Barn og unge er sendt til et senter. Det blir drevet av en gruppe frivillige.

Den europeiske union (EU) krever at Marokko tar ansvar for sin side av grensa.

– Europa vil ikke bli offer for denne taktikken, sier Margaritis Schinas i et intervju på radio. Han er vise-president i EU-kommisjonen. Schinas mener Marokko har ansvar for å hindre at folk prøver å dra til Ceuta.

Folk forsøker fortsatt å komme til byen. Spania har soldater på strendene. De har også en politibåt like ved kysten. Slik vil de hindre de som prøver å komme inn onsdag.

Spania og Marokko har fått et dårligere forhold den siste tiden. Det skjer fordi én mann blir behandlet av lege i Madrid i Spania. Han heter Brahim Ghali. Han er leder for gruppa Polisario-fronten. De vil ha et uavhengig Vest-Sahara.

Utenriksministeren i Marokko anklager Spania for å ha sluppet inn Ghali, uten å snakke med dem om det. De mener Spania har brukt falskt navn på ham for å få det til. Marokko har også truet med at det ville få følger for Spania.

Spania ba om et møte med ambassadøren fra Marokko til Madrid tirsdag. De ville si hvor lite fornøyd de var, og for å protestere. Marokko har senere hentet ambassadøren hjem fra Spania.

Vest-Sahara var en koloni for Spania fram til 1976. Marokko mener det er en del av sitt land. De sier Polisario er terrorister. Spania ønsker å være mest mulig nøytral i konflikten. De mener det er behov for at verdens-organisasjonen FN bidrar til at partene blir enige om en avtale.

Siste utgave

På forsiden nå