Verden
Bildet viser en strand i Hellas.

EU åpner grensene for vaksinerte

Landene i EU skal være enige om å åpne grensene helt for fullvaksinerte. Det er et stort skritt framover, mener helsedirektør Bjørn Guldvog.

Grensene i Den europeiske union (EU) blir helt åpne for fullvaksinerte. Det skal EU-landene ha blitt enige om onsdag. Det sier kilder til nyhetsbyrået AFP.  Det er helsedirektør Bjørn Guldvog glad for.

– Det er gledelig at EU har kommet såpass langt i å samordne arbeidet med bruk av vaksinepass. Det å få til en felles løsning vil gjøre det enklere å åpne på tvers av land i Europa. Det sier Guldvog til nyhetsbyrået NTB.

EU-landene ble også enige om hvor mange nye smittede et land kan ha. Det er før landet er regnet som utrygt. Landene kan ha flere nye smittede enn før. I dag er grensa på 25 smittede per 100.000 mennesker de siste 24 dagene. Men grensa skal opp til 75. Det forteller diplomater til AFP.

Endringen vil åpne for at folk kan reise til EU fra flere steder. Ministrene skal vedta anbefalingene fredag, ifølge kildene.

Hva vil det ha å si for reglene om karantene i EU og Norge? Det er foreløpig usikkert, ifølge Guldvog. Men ulike land vil trolig ha litt ulike regler, tror han.

Det kan bli nødvendlig å teste vaksinerte i en periode.

– Dette er ting som vi nå vurderer, sier Guldvog.

Norge vil trolig følge EU-reglene tett, tror helsedirektøren.

– Det er en politisk avgjørelse om vi skal følge EU. Men vi kommer nok til å legge oss tett opp til det de vedtar.

For tiden er unødvendige reiser inn til EU forbudt. Med unntak av noen få land som regnes som trygge. Det er fordi de har lite smitte.

Samtidig er næringslivet i ferd med å åpne i Europa. Det skjer etter hvert som korona-reglene blir mindre strenge. Hoteller og serverings-steder er bekymret. De frykter de vil tjene for lite under sommerens turistsesong.

Uvaksinerte fra store deler av verden vil fortsatt ikke få reise inn i EU. Det gjelder selv med de nye reglene.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå