Verden

Lederen i Boko Haram skal være død

Lederen i Boko Haram skal være død. Det melder flere medier i Nigeria.

Abubakar Shekau har vært leder i terrorgruppa Boko Haram siden 2009. Nå skal han være død etter kamper mot en annen terrorgruppe. Det melder flere medier i Nigeria.

Shekau valgte i 2015 å gjøre Boko Haram til en del av terrorgruppa IS. I 2016 ville IS ha en ny leder av det som hadde vært Boko Haram. Det førte til at det ble to grupper, ifølge verdens-organisasjonen FN. Gruppene har slåss siden den gang.

Det skal ha vært kamper mellom gruppene før Shekau døde, ifølge avisa HumAngle. Krigere fra IS skal ha angrepet basen til Boko Haram. Den er i en skog nord i Nigeria.

Kampen mellom IS og Boko Haram skal ha vart i flere timer. Mange skal ha blitt drept, og IS vant kampen. De krevde at Shekau skulle gi fra seg makta, og be krigerne sine bli med i IS.

Men Shekau skal ha gjemt unna en bombevest. Han skal ha utløst denne, og drept både seg selv og flere ledere i IS.

Avisa Vanguard melder også at Shekau er død. Men det er fortsatt ingen offisielle meldinger om at han er død.

Shekau skal ha skutt seg selv og blitt alvorlig såret, ifølge nyhetsbyrået AFP. De har snakket med en kilde i etterretningen i Nigeria. De sier Shekau har klart å rømme. Ingen andre har meldt om dette, og det er ukjent hvor han eventuelt har rømt.

Boko Haram ble dannet i Nigeria i 2002. De ble ofte sammenlignet med Taliban i starten. Det var fordi de delte mange syn på religion og ideologi.

Mohammed Yusuf var den første lederen i Boko Haram. Han ble drept da han var i varetekt hos politiet i Nigeria i juli i 2009. Et år senere sendte Abubakar Shekau ut en video. Shekau sa da at han var ny leder i gruppa. Da skiftet de også taktikk. De startet å angripe militæret, politiet, markeder, kirker og skoler med bomber.

Det er anslått at gruppa har drept over 30.000 personer de siste ti årene. Flere tusen sivile er bortført. Mange av dem er tvunget til å delta i Boko Haram.

Siste utgave

På forsiden nå