Verden
Bildet viser palestinere på Gazastripen som feirer med flagg.

Her feirer de våpenhvilen

Natt til fredag startet våpenhvilen mellom Israel og palestinerne. Palestinerne feiret i gatene.

Natt til fredag stanset rakettene og angrepene. Fra klokken 1 var det våpenhvile mellom Israel og Hamas. Hamas styrer palestinerne på Gazastripen.

I 11 dager har Hamas sendt raketter over grensa til Israel. Israel har svart med luftangrep. Mange er skadd og drept på begge sider.

Da våpenhvilen startet, strømmet folk ut av husene sine. Gatene på Gazastripen ble på nytt fylt med liv, melder nyhetsbyrået AP.

Noen ropte «Allahu akbar» (Gud er størst). Noen plystret fra balkonger. Mange feiret med å skyte opp i luften.

– Dette er seierens eufori, sa Khalil al-Hayya. Han er nestleder i den politiske fløyen i Hamas. Han lovet å bygge opp igjen hus. Svært mange er ødelagt i de israelske angrepene.

Torsdag kveld kom meldingen om våpenhvilen. Egypt har meklet fram avtalen. Israel godtar forslaget til våpenhvile.

Verdens-organisasjonen FN takker Egypt og Qatar for jobben de har gjort.

– Jeg ber alle sider om å overholde våpenhvilen, sier António Guterres i en uttalelse. Han er FNs general-sekretær.

Det er skutt raketter fra Gazastripen til Israel siden 10. mai. De palestinske gruppene Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad) er ansvarlig for rakettene. Israel har svart med bomber fra lufta. Over 200 palestinere er drept. Helse-departementet på Gazastripen sier at over 230 er døde. Over 60 av dem er barn. Kontorbygg og bolighus er lagt i grus. Israel skal også ha ødelagt mange kilometer med underjordiske tunneler.

Hamas har sendt 4.000 raketter til Israel. Israel sier at 12 personer er drept. To av dem var barn. Svært mange av rakettene er blitt skutt ned av det israelske luftforsvaret.

Guterres sier han tenker på alle ofre og etterlatte. Han ber det internasjonale samfunnet om på jobbe sammen med FN. Det kan sikre en rask gjenoppbygging.

Han sier at de israelske og palestinske lederne har et ansvar framover i tillegg til våpenhvilen. De må starte en seriøs dialog. Den må handle om de grunnleggende årsakene til konflikten, sier han.

USAs presiden Joe Biden roser våpenhvilen. USA lover å hjelpe Israel med deres forsvar mot rakettene. Samtidig vil de jobbe sammen med palestinske myndigheter om å sikre nødhjelp til Gaza.

Dominic Raab er utenriksminister i Storbritannia. Han ber om at alle parter i Gaza-krigen sørger for at våpenhvilen varer lenge.

– Alle sider må jobbe for å gjøre våpenhvilen langvarig. De må avslutte den uakseptable syklusen av vold og tap av sivile liv, skriver Raab på Twitter.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå