Verden

Tvang fly til å lande for å arrestere journalist

Et fly ble tvunget til å lande i Hviterussland. Journalist Roman Protasevitsj ble pågrepet. Nå får ingen fly i Europa fly over landet.

Et fly fra selskapet Ryanair ble tvunget ned i Hviterussland. Det skulle egentlig fly til Litauen. Journalisten Roman Protasevitsj var om bord. Han er kritisk til regimet i Hviterussland..

Det skjedde søndag. Protasevitsj ble arrestert da han kom til Minsk i Hviterussland. Flyselskapet sier at agenter var om bord. To jagerfly var også innblandet i omdirigeringen. Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko skal ha gitt ordre om å tvinge flyet ned. Det skriver statlige medier.

Protasevitsj er i varetekt i Minsk, sier innenriksdepartementet i landet. Også kjæresten hansSofia Sapega er pågrepet.

Protasevitsj viste seg i en video mandag kveld. Der tilstår han å ha organisert store demonstrasjoner mot Lukasjenko.

Folk som snakker mot myndighetene, sier at Protasevitsj må ha blitt tvunget til uttalelsene. De mener at han er blitt torturert. De sier han ser sminket ut og at ansiktet bærer preg av vold. Nesen hans ser ut til å være brukket.

Protasevitsj driver nyhetskanalen Nexta. Den har vært viktig for de store demonstrasjonene mot Lukasjenko. Hviterussiske myndigheter mener han er kriminell. Han er siktet for å ha oppfordret til opptøyer og hat. Han risikerer opptil 15 års fengsel.

Protasevitsj har også havnet på en liste over personer mistenkt for terrorisme. I verste fall kan han dømmes til døden for det.

Protasevitsj var på flyet sammen med kjæresten sin. Hun er fra Russland. De reagerte sterkt da flyet ble omdirigert til Minsk.

– Det venter en dødsdom på meg der, skal han ha sagt.

Mandag sendte Lukasjenkos pressetjeneste ut en melding. De sa at flyet ble omdirigert etter en epost med en bombetrussel. Den palestinske gruppa Hamas skal ha kommet med trusselen, sier de.

Statsledere og europeiske organisasjoner reagerer kraftig.

Angela Merkel er statsminister i Tyskland. Hun sier at forklaringen er «helt usannsynlig».

Ryanair avviser at flyet måtte lande som følge av en bombetrussel. Flyselskapet melder også at det var hviterussiske agenter om bord på flyet. Ryanair-sjef Michael O'Leary kaller det for en «kapring».

Flyet landet i Minsk. Det ble gjennomsøkt og bagasjen sjekket. Men ble ikke funnet noen bombe.

Regjeringer over hele Europa har reagert med sinne. De gar kommet med harde anklager mot Hviterussland. EU forbyr foreløpig flyvinger i luftrommet over Hviterussland. Det ble klart mandag kveld.

Ambassasdørene i forsvars-samarbeidet Nato skal diskutere spørsmålet tirsdag. Torsdag holder FNs organisasjonen for sivil luftfart (ICAO) hastemøte om saken.

Jens Stoltenberg er sjef i Nato. Han skriver på Twitter at hendelsen er alvorlig. Han mener at det bør settes i gang en internasjonal etterforskning.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå