Verden

Assad ble gjenvalgt i Syria

Familien Assad skal styre Syria i minst sju år til. Det ble klart etter at Bashar al-Assad ble gjenvalgt som president.

Over 95 prosent av de som stemte i valget, ga sin støtte til Assad. Men flere sier allerede nå at det er juks. Opposisjonen i Syria sier valget var en vits. Land som USA, Frankrike og Italia sier valget verken var fritt eller rettferdig. Det bryr Assad seg lite om.

– Deres meninger har null verdi, sa Assad da han møtte opp for å stemme torsdag.

Valget er det andre siden starten på krigen i landet. Nesten 400.000 er drept, og én av to i landet har vært på flukt siden 2011. Det var godkjent to andre alternativer til Assad. Men de hadde liten støtte. Den ene fikk støtte av 1,5 prosent, og den andre 3,3 prosent av stemmene.

Folk i to tredeler av landet kunne delta i valget. Det er i de områdene regjeringen til Assad har kontroll. 14,2 millioner syrere skal ha deltatt i valget. Det vil si at litt over tre av fire brukte retten til å stemme. Eksperter mener Assad bruker valg for å vise at institusjoner i Syria virker. Slik skal han også vise at han er rett mann til å bygge landet opp igjen etter krigen.

Mer fra Verden

På forsiden nå