Verden

Verden kan nå 1,5 graders oppvarming de neste fem årene

Verden kan nå 1,5 graders oppvarming snart. Det kan skje i løpet av de neste fem årene. Det viser en oversikt over trender i verdens klima.

Det er 40 prosent fare for at temperaturen i verden øker med 1,5 grader. Det er sammenlignet med tiden før vi fikk industri. Det melder Verdens meteorologi-organisasjon (WMO) og britiske Met Office. Dermed vil temperaturene bli høyere enn målet for Paris-avtalen om klima.

Mellom 2021 og 2025 vil temperaturene i snitt være mellom 0,9 grader og 1,8 grader høyere, ifølge Met Office. Det er sammenlignet med tiden før vi hadde industri. Det er en 90 prosent sjanse for at et av årene vil bli det varmeste som er registrert noensinne.

– Dette er ikke bare statistikk. Stigende temperaturer betyr mer smelting av is, høyere havnivå, flere varmebølger og større virkning på matsikkerhet, helse, miljø og bærekraftig utvikling, sier Petteri Taalas. Han er leder for WMO.

Det er fortsatt mulig å nå målet i Paris-avtalen. Det sier forsker Joeri Rogelj. Det kan skje selv om snitt-temperaturen for ett år går over 1,5 graders oppvarming.

– Men det er uansett dårlige nyheter. Det forteller oss nok en gang at klima-tiltakene hittil ikke er nok i det hele tatt. Og at utslippene raskt må kuttes til null. Det er dersom vi skal stoppe den globale oppvarmingen, sier Rogelj. Han er forskningsdirektør på Grantham Institute ved Imperial College i London.

Ed Hawkings forsker på klima ved University of Reading. Han sier at de allerede i 2016 hadde flere måneder der temperaturen i verden hadde gått over målet om 1,5 grader.

Nå er det dobbelt så stor sjanse for at verden skal gå over den grensa de neste fem årene. Det er sammenlignet med tilsvarende tall i fjor. Årsaken er at forskerne har bedre tall for å si hvordan temperaturen blir, ifølge WMO.

Det kan bli flere tropiske sykloner i Atlanterhavet. Det kan også bli mer regn i regioner i nord. Og i Sahel sør for Sahara i Afrika. Det sier WMO.

Siste utgave

På forsiden nå