Verden

Fant levninger av 215 barn i Canada

Det er funnet lik av 215 barn ved en stengt skole i Canada, ifølge urfolk der.

En lokal urfolk-stamme i Canada har funnet levninger av 215 barn. Levningenen er funnet ved en stengt kostskole. Skolen het Kamloops i British Columbia. Den åpnet for over hundre år siden for å lære urfolk om samfunnet i Canada.

– Noen av dem var bare tre år gamle, sier Rosanne Casimir. Hun er leder av stammen som fant barna.

Hun sier at det er snakket om dette tidligere. Men det er aldri dokumentert av ledelsen på skolen. den stengte for rundt 50 år siden. Funnene er foreløpig. En rapport skal komme neste måned.

– Dette er en trist påminnelse om noe mørkt og skammelig i vårt lands historie. Det skrive Justin Trudeau på Twitter fredag. Han er statsminister i Canada.

Kostskolen hadde opptil 500 elever. Det var den største av 139 kostskoler som ble startet på slutten av 1800-tallet. Den katolske kirken drev skolen på oppdrag fra den canadiske regjeringen fra 1890 til 1969. Myndighetene tok deretter over, før den stengte i 1978.

Til sammen ble rundt 150.000 unge urfolk, inuitter og métiser tvunget til å gå på slike skoler. Der ble elever fysisk og seksuelt misbrukt av rektorer og lærere. Elevene fikk heller ikke snakke sitt eget språk.De ble lært opp til å glemme sin egen kultur.

Det er mye fattigdom, alkoholisme og vold i familien blant urfolk i Canada. Noen forklarer det med blant annet disse vonde opplevelsene.

Det er tidligere kommet navn eller informasjon om minst 3.200 barn. De døde som følge av overgrep eller forsømmelse på en av disse kostskolene. Regjeringen i Canada ba i 2008 om unnskyldning for det som er kalt et «kulturelt folkemord».

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå