Verden
En båt med flyktninger utenfor Lesbos, i Hellas.

Vil sende asylsøkerne ut av Danmark

Sosialdemokratene i Danmark vil flytte prosessen for å søke asyl til Afrika.

Partiet Sosialdemokratene i Danmark vil flytte deres asyl-prosess til Afrika. Denne uka stemmer Folketinget i Danmark over forslaget. Folketinget er det danske parlamentet.

Forslaget går ut på at prosessen ved å søke asyl skal skje i et afrikansk land. Altså ikke i Danmark. Blir det vedtatt, kan det ende med at Danmark i praksis vil ta imot null flyktninger. Regjeringen i Danmark har forhandlet med de afrikanske landene Tunisia, Etiopia, Egypt og Rwanda.

De forente nasjoner (FN) og Den europeiske union (EU) mener at forslaget vil ødelegge for internasjonalt samarbeid. Hjelpe-organisasjonene Amnesty, Røde Kors og Redd Barna er også kritiske til forslaget.

– Det vil være en av de største endringene i dansk flyktning-politikk siden 1951. Det sier Martin Lemberg-Pedersen. Han er lektor i migrasjons-studier ved Universitetet i København.

Bakgrunnen for forslaget er at flyktninger skal slippe den farlige reisen over Middelhavet. Ofte er reisen arrangert av menneskehandlere. Det skal ikke være mulig å søke ved det foreslåtte senteret. Det skal være i de afrikanske landene. Siden 2000-tallet har det heller ikke vært mulig å søke asyl ved danske ambassader i utlandet.

– Asylsøkere må fortsatt reise helt til Danmark for å søke asyl her. Deretter skal de sendes til dette tredje landet for asyl-prosessen, sier Lemberg-Pedersen.

Flere land har tidligere vurdert å flytte asyl-prosessen sin. Både i Storbritannia og Nederland har dette blitt foreslått.

Lemberg-Pedersen sier at alle som vil søke asyl i Danmark sendes ut av landet. Det er radikalt, mener han.

Norge er blitt invitert til et samarbeid med Danmark om asylmottak utenfor Europa. Dette skjedde da Fremskrittspartiet (Frp) satt i regjering. Frp ønsker dette, men er ikke lenger i regjeringen. Justisminister Monica Mæland har sagt nei til samarbeidet.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå