Verden
Bildet er av to kvinner på en trapp til huset sitt i Manaus. Vannet er bare noen få centimeter nedenfor.

Stor flom i Amazonas

Det er over 100 år siden byen Manaus i Brasil har opplevd en så stor flom som de gjør nå. Det skaper vansker i en by som fra har sliter med svært mye smitte med korona.

Manaus ligger midt inne i regnskogen Amazonas. Den er i området hvor to store elver blir samlet til den store Amazonas-elva. I den ene elva har det aldri vært mer vann på over hundre år med målinger. Det er også ekstremt mye vann i den andre elva, sier havne-myndighetene i byen.

Gater og boliger er blitt oversvømt. Minst 450.000 personer i og rundt byen har er påvirket av alt vannet. Det har ikke vært så mye vann i byen siden 1902, ifølge nyhetsbyrået AP

Det er flere som mener tørke og flommer i ulike deler av Brasil er en følge av global oppvarming. Det har vært flere flommer de siste 13 årene. Og sju av dem er blant de ti største som er registrert i Amazonas.

66 år gamle Julia Simas sier at flom er et nytt problem der hun bor i Manaus. Hun tror menneskelig aktivitet har ført til endringen.

– Naturen tilgir ikke. Den spør ikke om du er klar for å møte den eller ikke, sier hun. Hun vasser i vann opp til anklene i huset sitt.

Flommen er det andre store problemet som preger Manaus i 2021. Helsetilbudet i byen var i full krise tidligere i år. Det var fordi det var mye smitte med den brasilianske varianten av korona. Det ble til slutt stor mangel på oksygen på sykehus. Mange måtte ha det til maskinene som hjalp dem med å puste. Pasienter ble sendt til sykehus i resten av landet.

Og før pandemien var det store skogbranner i Amazonas. Det fikk mye oppmerksomhet i hele verden. De siste årene har det vært flere branner. Noen er startet for å fjerne skogen, slik at plassen kan bli brukt til andre ting. Det er blitt mer av dette etter at Jair Bolsonaro ble president.

I andre deler av Brasil er det for tiden tørke. Det skaper også problemer. Blant annet ved vannkraftverk i landet.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå