Verden
Bildet er av Yair Lapid. Han har på dress og sitter bak mikrofoner. Han har grått hår og mørke øyenbryn. Han smiler.

Han kan ha klart å skaffe seg flertall i Israel

Yair Lapid sier at han har klart å få nok støtte til å lage regjering i Israel. Flere bitre rivaler er enige om en allianse. Men avtalen er skjør.

Benjamin Netanyahu er statsminister i Israel i dag. Men det kan snart ta slutt. Etter valget har han slitt med å få støtte til å fortsette. Dermed ba president Reuven Rivlin om at Yair Lapid om å prøve å lage en regjering. Onsdag kveld ga Lapid beskjed om at han hadde klart det. Han er leder for partiet Yesh Atid. De er i sentrum av politikken i Israel.

– Denne regjeringen vil jobbe for alle borgere i Israel, skriver Lapid på Twitter. Han lover å gjøre alt for å samle landet igjen. Det er stor uenighet etter mye bråk og vold den seneste tiden.

Selv om Lapid har samlet en regjering, så er det noen andre som skal lede den. Det er det Naftali Bennett fra det svært nasjonalistiske partiet Yamina som skal gjøre de neste to årene. Planen er at de skal bytte om to år. Lapid skal være utenriksminister fram til det.

Men Lapid måtte ha støtte fra flere enn bare Bennett. Det var først når han fikk støtte fra partiet Raam at det ble mulig å få til en avtale. Raam er et israelsk-arabisk parti. De vil bli det første arabiske partiet i en regjering i Israel noen gang. Mansour Abbas er leder i partiet. Han var også en av de siste som skrev under på avtalen.

Totalt er det åtte svært ulike partier som må samarbeide for å få flertall. Yamina og Raab er kanskje de to mest ulike.

Men selv om de har klart å bli enige, så kan det fortsatt gå galt for Lapid. Avtalen må bli godkjent av polikerne i nasjonalforsamlingen. Det er ventet at det må vente til tidligst neste uke. Men loven tillater at det kan drøye så lenge som 12 dager.

Det er ventet at Netanyahu og hans parti vil prøve å få alliansen til å sprekke. Og det er lite som skal til før Lapid mister sitt flertall, ifølge avisa Times of Israel.

De skriver at én representant fra Yamina har varslet at han kan ende med å stemme nei til avtalen. Da er flertallet tapt. Det er behov for at 61 representanter stemmer ja til Lapid. Om én fra Yamina stemmer nei, har han støtte fra bare 60 av dem. Det er totalt 120 i nasjonal-forsamlingen.

Hvis det skjer, kan Israel bli tvunget til sitt femte valg på to år.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå