Verden
Bilde av nettsiden Anom.io. Det står at siden er stengt ned, og at politiet har overvåket meldinger.

Brukte hemmelig politiapp for å følge med på kriminelle

En internasjonal operasjon mot organisert kriminalitet har ført til hundrevis av pågripelser. Flere land skal ha vært med på dette. Blant dem, Norge.

I all hemmelighet ble det laget en kryptert kommunikasjons-plattform. En plattform hvor alt av kommunikasjon skal være kryptert. Dessverre for de kriminelle var ikke dette tilfelle med denne appen. Det føderale australske politiet (AFP) har samarbeidet med amerikanske FBI om å lage appen.

Kommunikasjons-plattformen kalles Anom. Kriminelle har brukt denne plattformen for å kommunisere seg i mellom. Det skal ha blitt planlagt henrettelser, import av narkotika og hvitvasking av penger. Mer enn 11.000 personer brukte appen, og myndighetene kunne lese alle meldingene som ble skrevet. Går du inn på nettsiden til Anom nå, vil du få informasjon om at politiet har overvåket meldinger og vedlegg fra plattformen.

Det er pågrepet 224 personer bare i Australia. Det melder det føderale australske politiet (AFP). De har tatt beslag av 3,7 tonn med narkotika, 104 våpen og mange millioner dollar i kontanter. Det ble gjennomført politiaksjoner også i USA og Europa på mandag.

– Alt de snakker om er dop, vold, å ta hverandre, drap på uskyldige og en rekke andre ting. Det sier Reece Kershaw. Han er en australsk politimann.

Under en pressekonferanse ble det bekreftet at Norge deltok i den internasjonale operasjonen. I Norge skal sju kriminelle være pågrepet. Alle er siktet for alvorlig narkotika-kriminalitet.

– Som følge av informasjonen er sju personer pågrepet i forskjellige distrikt, siktet for alvorlig narkotika-kriminalitet. Det er gjort betydelig beslag av narkotika og penger. Det sier Morten Stene. Han er politiadvokat for Kripos.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå