Verden
Nato-sjef Jens Stoltenberg etter møtet i Det hvite hus. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Første møte mellom Stoltenberg og Biden

Jens Stoltenberg takker Joe Biden for støtten til Nato.

Mandag møttes Jens Stoltenberg og president Joe Biden. Møtet var det første mellom dem. Det skjedde en uke før militær-alliansen Nato har sitt toppmøte i Brussel.

Stoltenberg er generalsekretær i Nato. Han synes det var et godt første møte med USAs president. På Twitter takket han for møtet like etterpå. Der takket han Biden for et godt samarbeid.

– Et sterkt Nato er bra for Europa. Og det er også bra for USA. Ingen andre stormakt har så mange venner og allierte som USA har i Nato, sier Stoltenberg.

USAs tidligere president Donald Trump var kritisk til Nato. Han truet flere ganger med å trekke USA ut av alliansen. Biden har lovet å aldri gjøre det.

– Det var et godt møte med president Biden. Vi snakket om flere temaer. Blant annet Russland, Kina, global terrorisme, trusler på nett, sier Stoltenberg til avisa VG.

Kina var et tema de snakket mye om. Stoltenberg sier at Kinas store økonomiske og militære styrke har betydning for vår sikkerhet. Og at i Nato er det forskjellige meninger om hvordan de skal håndtere Kina.

Kina kommer også til å bli et tema under møtet i Brussel. Der skal også Biden delta.

– En av Natos store styrker er at vi har vært teknologisk ledende. Nesten på alle systemer. Den posisjonen er nå utfordret. Kina investerer stort i teknologier som kunstig intelligens, ansikts-gjenkjenning og bruker det i sine våpensystemer, sa Stoltenberg til VG.

Stoltenberg møtte også Lloyd Austin. Han er USAs forsvarsminister. De snakket blant annet om uttrekkingen fra Afghanistan. Det startet for litt over en måned siden.
Mer fra Verden

På forsiden nå