Verden
Banearbeid

Ett av ti barn er barnearbeidere

For første gang på to tiår er det en økning i antall barn som er tvunget til å jobbe.

Ved starten av 2020 var det 160 millioner barnearbeidere i verden. For fire år siden var det 8,4 millioner færre. Det melder Den internasjonale arbeids-organisasjonen ILO og Unicef.

Av alle barn i verden er det nesten ti prosent som er barnearbeidere. Og antallet barnearbeidere øker når det blir flere barn. Omtrent halvparten av barnearbeiderne er mellom fem og elleve år gamle. 97 prosent av barnearbeiderne er gutter.

Økningen begynte før korona-pandemien. Fra år 2000 til 2016 ble det 94 millioner færre barnearbeidere. Siden da har situasjonen endret seg dramatisk. De to neste årene kan 50 millioner flere barn bli tvunget ut i barnearbeid. Det advarer ILO og Unicef om. De mener det må bli mye mindre fattigdom i verden for å unngå det.

Unicef advarer om at korona-krisen gjør situasjonen enda verre. Det er en særlig økning i antall barn mellom fem og 17 år som gjør farlig arbeid. Farlig arbeid som kan påvirke barns utvikling, utdanning og helse.

Dette er blant annet gruvearbeid. Og arbeid der de må bruke store maskiner. Barn som må jobbe mer enn 43 timer i uka gjør det også nesten umulig å gå på skole. 79 millioner barn har slikt farlig arbeid.

Sør for Sahara i Afrika er det aller verst. Nesten ett av fire barn der er barnearbeidere.Mer fra Verden

På forsiden nå