Verden

Norske IS-kvinner blir utvist fra Syria

Flere IS-kvinner fra Norge vil bli utvist fra Syria. Det sier kurdiske myndigheter nord i landet.

– Vi har bestemt oss for å utvise folk fra Norge som vi ikke kan straffe i Syria. Det er fordi vi har for lite bevis for at de har gjort noe kriminelt i landet, sier Shiyar Ali til avisa Aftenposten. Han representerer det kurdiske selvstyret nord i Syria, og har ansvar for Skandinavia.

Myndighetene i Sverige fikk beskjed onsdag. De fikk vite om planen for kvinner fra Sverige som er mistenkt for å ha vært med i IS. Kvinnene kan bli utvist fra Syria i høst.

Utenriks-departementet i Norge har torsdag ikke fått en slik beskjed. Det sier de til nyhetsbyrået NTB.

Ifølge Ali vil det skje i samarbeid med de ulike landene.

Det er nå fire kvinner fra Norge med fire bar i de to leirene Roj og Al-Hol i Syria. Barna er mellom fire år og seks år gamle. To av kvinnene har nylig bedt om hjelp fra UD.

En av dem er Aisha Shazadi Kausar. Hun er 29 år og reiste til Syria i august 2014. Hun bosatte seg i et område der Den islamske staten (IS) hadde kontroll. Hun ble også den andre kona til Bastian Vasquez. Han var en islamist fra Norge.

En kvinne ble nylig dømt til fengsel i tre og et halvt år for å ha deltatt i IS. Hun er 30 år og ble hentet hjem til Norge med sine to barn i januar i fjor. Hun anket dommen. Hun var den første kona til Vasquez.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå