Verden
Bildet viser journalist og poet Dmitrij Bykov og journalist Olga Romanova i 2012.

Russisk forfatter kan ha blitt forgiftet

En forfatter kan ha blitt forgiftet med samme nervegift som Aleksej Navalnyj. Forfatteren er kritisk til president Vladimir Putin.

Dmitrij Bykov er en russisk journalist og dikter. Han er kritisk til Russlands president Vladimir Putin. I 2019 ble han akutt syk på et fly. Det skjedde da han var på turné for å holde foredrag.

Bykov lå fem døgn i koma. Men han ble etter hvert bra igjen. Legene mente at han var matforgiftet.

Bellingcat er en gruppe av journalister som har kontor i Amsterdam i Nederland. De sier at Bykov hadde samme symptomer som Aleksej Navalnyj. Navalnyj ble syk på et fly i 2020. Tyske leger fant ut at han hadde blitt forgiftet med novitsjok. Det er en nervegift som ble laget under sovjet-tiden.

Russiske etterretnings-agenter skal ha fulgt med på Bykov i tiden før han ble syk. Det skal ha vært noen av de samme agentene som fulgte etter Navalnyj rett før han ble forgiftet. Det sier Bellingcat.

To av de samme agentene var i de samme byene og på samme tid som Bykov. Det viser flybilletter og registrering av mobiltelefoner, ifølge Bellingcat. Agentene er knyttet til den russiske sikkerhets-tjenesten FSB.

De to var blant sju FSB-agenter som fulgte etter Navalnyj, ifølge Bellingcat. Agentene skal ha fulgt etter Navalnyj på mer enn 35 reiser rundt i Russland i årene før han ble forgiftet.

Blant agentene som fulgte med på Navalnyj, var en ekspert på kjemiske midler til bruk i krig og en lege. De var i Novosibirsk der Navalnyj ble forgiftet.

Også Bykov ble akutt syk etter et besøk i Novosibirsk. Det skjedde i april i 2019.

Mange av de samme FSB-agentene har også vært i nærheten når andre har blitt akutt syke de siste årene. Det gjelder andre folk som er imot presidenten og hans styre. Blant dem politikeren Vladimir Kara-Murza. Han var døden nær to ganger.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå