Verden

Feiret Israels nye regjering

Benjamin Netanyahu er ikke lenger statsminister i Israel. Israelere feiret bytte av regjering i gatene.

Tusenvis av israelere strømmet ut i gatene i Tel Aviv søndag kveld. Der feiret de at Israel har fått ny regjering.

Naftali Bennett er ny statsminister i landet. Nasjonal-forsamlingen Knesset har godkjent endringen. Etter 12 år er dermed statsminister Benjamin Netanyahu ute av regjeringen.

På Rabin-plassen i sentrum av byen klappet og jublet folk. Mange ropte «forandring» mens de lo og danset og klemte hverandre. Biler tutet. Folk veivet med israelske flagg. Byens rådhus lyste opp i nasjonalfargene blått og hvitt. Flere bar skilter med tekster som «Bye bye Bibi». Skiltene spiller på Netanyahus kallenavn.

Statsminister Naftali Bennett er 49 år gammel. Han leder det høyre-nasjonalistiske partiet Yamina. Bennets nye regjering fikk 60 mot 59 stemmer i nasjonal-forsamlingen,. Ett medlem av det arabiske partiet Ra’am stemte ikke, skriver Times of Israel.

Avisa skriver at regjeringen blir den første i Israels historie med en ortodoks jøde som statsminister. Den er også den første med et arabisk parti som en del av regjeringen. I regjeringen er det også rekordmange kvinner med.

Før avstemningen var det en debatt. Den varte i flere timer. Bennett brukte lang tid på å komme gjennom talen sin. Årsaken var han stadig vekk ble ropt til fra dem som støtter Netanyahu.

I talen anklaget han Netanyahu og støttespillerne for å være splittende og ødeleggende for Israel. Bennett mener hans regjering er den eneste som kan skape samling. Israel er et dypt splittet land.

Netanyahu selv satt rolig under avstemningen. Han reiste seg for å forlate salen da resultatet var klart. Så snudde han seg og tok Bennett i hånden. Deretter gikk han videre til benken for partiene utenfor regjeringen.

I Israel har det vært fire valg på to år. Men Netanyahu har likevel mislyktes med å lage ny regjering. Søndag sa han at han langt fra er ferdig i politikken. Han vil fortsette som leder for Likud-partiet.

Bennett skal nå lede en regjering med støtte fra til sammen åtte ulike partier.

Netanyahu har god grunn til å frykte at han mister makten. Han er tiltalt for ulovlig betaling for tjenester, korrupsjon. Rettssaken begynte i februar 2021. Det er vanskeligere for ham å stanse saken når han ikke lenger er statsminister.

Den nye regjeringen vil trolig søke mer forsoning med palestinerne. De vil også forsøke å skape et godt forhold til USA. Samtidig har Bennett sagt at han er klar motstander av en ny atomavtale med Iran.
Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå